Direct naar de inhoud.

Programma Kans voor de Veenkoloniën afgerond

  • door:
  • op:
De Veenkoloniën uit de lucht | © RTV Drenthe

REGIO – Na negen jaar wordt het programma Kans voor de Veenkoloniën (KvdVK) afgesloten. Maar dat betekent niet dat er ook een einde komt aan de initiatieven die hieraan verbonden zijn.

KvdVK richt zich sinds 2015 op verschillende projecten in elf gemeenten in Drenthe en Groningen. Doel was om de gezondheidssituatie van inwoners in de regio te verbeteren, want mensen in de Veenkoloniën leven zeven jaar korter en vijftien jaar in slechtere gezondheid dan de rest van Nederland. Daar moest wat aan gebeuren, en dat bleek succesvol, aldus de organisatie zelf.

Verschillende initiatieven opgestart

Al zo’n driehonderd gezinnen kregen bijvoorbeeld steun van het initiatief ‘Goede Start’. Aanstaande en jonge zorgouders worden binnen dit programma intensief bijgestaan door professionals en enthousiaste studenten tijdens de eerste duizend dagen van een kind. Het idee is dat een kind door goede zorg later minder mentale problemen zal ervaren. Jaarlijks zou dat zo’n 27 duizend euro besparen per gezin.

Een ander initiatief van het programma is Kracht van de Veenkoloniën dat heeft geholpen bij het ontwikkelen van een aanpak waarbij vooral de bewoners het voor het zeggen hebben. Dit kreeg landelijk bijval in het rapport Elke Regio Telt.

Deze initiatieven zullen niet ophouden te bestaan, maar hun werk ook na de afsluiting van het programma door blijven zetten.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal