Direct naar de inhoud.

Noodopvang asielzoekers Veendam komt er definitief: ‘Mensen die vluchten voor geweld zijn welkom’

  • door:
  • op:
Het pand waar de asielzoekers tijdelijk in worden opgevangen | © Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – De gemeenteraad van Veendam heeft maandagavond voor het voorstel gestemd om een noodopvang voor honderd asielzoekers te openen aan de Lloydsweg in de Parkstad. Na verschillende vragen richting burgemeester Korthuis en wethouder Schmaal (Gemeentebelangen) werd het voorstel met twaalf stemmen voor en negen stemmen tegen aangenomen.

Aan het begin van de vergadering sprak advocaat Mathey de raad toe namens twaalf bedrijven op het industrieterrein. Hij gaf daarin aan dat de raad te weinig tijd had om tot een juiste besluitvorming te komen. ‘Dat Ter Apel en het COA in de knel zitten moet niet ten koste gaan van de gemeente Veendam en de keuze van vanavond.’ Daarnaast gaf de advocaat aan dat de waarde van het vastgoed zou gaan dalen evenals de klandizie.

De PvdA, ChristenUnie, VUK, D66 en SP waren enthousiast over het voorstel, ondanks dat ook bij deze partijen nog vragen waren. De laatstgenoemde twee partijen gaven duidelijk aan dat ze vertrouwen hebben op de deskundigheid van het college. PvdA-lid Josh Tepper gaf daarnaast duidelijk aan dat ‘mensen die vluchten voor geweld welkom zijn in Veendam.’

‘Hier trekken wij een streep’

De VVD en GemeenteBelangen Veendam waren tegen het besluit. Zij vinden dan ook dat de gemeente Veendam en de provincie Groningen genoeg heeft gedaan in het asieldossier. ‘Afspraak is afspraak en hier trekken wij de streep’, aldus Ina Meerloo (VVD). Robert de Jonge (GB) geeft daarbij aan dat ‘we geloven dat het oplossen van de problematiek in Groningen een verkeerd beeld schetst, namelijk dat Groningen het zelf oplost.’

Ook Pé Langen (VUK) stemde tegen het voorstel. Hij vindt de locatie ’totaal ongeschikt.’ Hij had dan ook liever gehad dat het college had gezegd dat er geen plek is voor asielzoekers.

(Tekst gaat verder onder foto)

De gemeenteraad van Veendam praat over het asielvraagstuk | © Rutger Breider/RTV1

‘Kleine bescheiden bijdrage’

Waarnemend burgemeester Korthuis (VVD) beaamt dat dit een probleem van de rijksoverheid is dat de gemeente nu op gaat lossen, maar de gemeenteraad van Veendam heeft in een eerdere vergadering aangegeven dat het college meer moest doen in de opvang van asielzoekers. ‘Als ik kijk naar omliggende gemeenten als Stadskanaal en Pekela leveren wij een hele, hele kleine bescheiden bijdrage.’

Het COA verwacht dat de groep asielzoekers grotendeels gelijk zal blijven gedurende het jaar. Ook werd de vergelijking met Winsum getrokken. ‘In Winsum is er ook een noodopvang op een industrieterrein en daar werken veel asielzoekers nu bij een van die bedrijven die daar gevestigd zijn.’

Alle partijen waren het er over eens dat de veiligheid gewaarborgd moet blijven. ‘We hebben expliciet opgenomen in het contract met het COA dat erg geen overlastgevende asielzoekers komen. Daarnaast komen er extra BOA’s en komt er een telefoonlijn die 24 uur per dag beschikbaar is.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal