Direct naar de inhoud.

Bezoek Lenny Kuhr in Stadskanaal leidt tot ophef tussen pers en burgemeester

  • door:
  • op:
Een steunbetuiging aan Lenny Kuhr buiten het theater | © Hemmo Kuiper/RTV1

STADSKANAAL – Het bezoek van Lenny Kuhr aan Theater Geert Teis heeft het nodige stof doen opwaaien, maar niet daar waar je het zou verwachten. Waar gevreesd werd voor protesten, zoals afgelopen zondag in Waalwijk, bleven deze uit. Het kwam wel tot een discussie tussen de pers en de burgemeester. Journalisten waren namelijk niet welkom bij de voorstelling, dit tegen het zere been van het ANP. 

ANP was het op zijn zachtst gezegd niet eens met de beslissing van burgemeester Klaas Sloots. Het persbureau zocht contact met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Die vonden dat Sloots ‘zijn boekje te buiten was gegaan’, aldus NVJ secretaris Thomas Bruning tegenover Dagblad van het Noorden. ‘Hij is er voor het houden van de openbare orde en het behouden van de veiligheid, niet om te bepalen wie er wel of niet welkom zijn bij een concert in zijn stad.’

‘Pers niet geweigerd’

De gemeente zelf kijkt hier toch echt anders tegenaan, zo laat een woordvoerder weten. Hij kwam net uit een gesprek met de NVJ: ‘We hebben onze mening uitgewisseld en er was begrip voor elkaars standpunten’, aldus de gemeente.

‘Wij hebben ervoor gekozen om als gemeente, in samenspraak met het theater, de voorstelling zoveel mogelijk te laten verlopen zoals het bedoeld is; in kleine setting. Dat is goed gelukt.’ Dat betekent volgens de woordvoerder dat journalisten in de zaal niet welkom waren. ‘We hebben de pers verder echt niet geweigerd. Ze stonden voor de deur en hadden alle mogelijkheid om de burgemeester, bezoekers en Kuhr zelf te spreken’, vervolgt de woordvoerder. Ook recensenten waren gewoon welkom.

Over het argument dat de burgemeester zijn boekje te buiten zou zijn gegaan is Stadskanaal helder: ‘Met Waalwijk in het achterhoofd is openbare orde hier een belangrijk punt. Hoe je die rol verder in kan vullen, daar kun je over discussiëren.’

Optreden verstoord
Zondagavond liepen vier pro-Palestijnse activisten tijdens het concert van Kuhr in Waalwijk het podium op en riepen onder andere: ‘From the river to thesea, Palestine will be free’. Kuhr werd uitgemaakt voor moordenaar en terrorist. De zangeres is joods en heeft familie in Israël wonen. Ze heeft aangifte gedaan van de verstoring.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal