Direct naar de inhoud.

Hyperloop Veendam is klaar voor eerste tests

  • door:
  • op:
Zo moet de hyperloop eruit komen te zien Foto: Ministerie van Economische Zaken

VEENDAM- De bouw van het eerste testcentrum voor hyperloops van Nederland is klaar. De 420 meter lange baan voor het vervoermiddel van de toekomst werd afgelopen periode in Veendam gebouwd en is nu gereed voor de eerste tests.

Eerder was het plan om ook in Meerstad een testcentrum te bouwen. In 2019 werden hier plannen voor gemaakt, maar in januari van dit jaar was dat idee definitief van de baan. De ondergrond bij Meerstad bleek niet stabiel genoeg en de locatie voor de drie kilometerlange testbaan zou te dicht bij woningen liggen, zei provinciebestuurder Henk Emmens toentertijd.

Laag energieverbruik

Volgens het European Hyperloop Center (EHC) heeft de hyperloop een aantal voordelen. Zo zou de infrastructuur ervan goedkoper zijn in vergelijking met hogesnelheidslijnen en wordt het energieverbruik van reizen met een hyperloop tien keer lager geschat vergeleken met reizen met het vliegtuig of de auto.

In de komende weken wordt de baan voor het eerst getest.

Wat is een hyperloop?
Een hyperloop is een transportsysteem waarbij capsules met personen of goederen dankzij de lage luchtweerstand tot duizend kilometer per uur door vacuüm gezogen buizen worden geschoten. Een rit Amsterdam-Parijs zou dan een half uur duren. De testbaan moet worden opengesteld voor ontwikkelaars uit de hele wereld.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal