Direct naar de inhoud.

Lambert Bartelds viert zijn 104e verjaardag ‘Ik speel nog bijna elke dag een spelletje Patience op de computer’

  • door:
  • op:
Lambert Bartelds in zijn woonkamer | © Larou de Jong/RTV1

2E EXLOËRMOND- Bij binnenkomst staat de koffie en gebak al op tafel, het is tenslotte feest. Lambert Bartelds is jarig en wordt vandaag 104 jaar. Hij vertelt hoe hij is opgegroeid, hoe zijn leven er vroeger uitzag en hoe actief hij nog is op deze mooie leeftijd.

In de hoek van de kamer zit de heer Bartelds rustig een gebakje te eten. De familie is op bezoek en ook de buren kwamen nog even langs om hem te feliciteren. In de keuken staan verschillende verjaardagskaarten en ook wordt er net een bloemetje bezorgd met de felicitaties van de commissaris van de Koning. Een drukke dag, want na het middaguur wordt ook nog locoburgemeester Henk Zwiep verwacht. De leeftijd van 104 bereik je tenslotte niet zomaar.

Actief in het leven

Hoewel meneer Bartelds de oudste inwoner van Borger-Odoorn is, staat hij nog actief in het leven. Met zijn gezondheid is alles tiptop in orde. Buiten het feit dat hij soms wat last heeft met zijn zicht, doet hij nog veel zelfstandig. Volgens Bartelds gaat alles niet meer even snel, maar alles wat hij rustig aan kan doen, doet hij nog gewoon. Zo probeert hij nog bijna elke dag een tijdje op de spinningfiets te zitten of wandelt hij een stukje door de straat. In de kamer zelf staat ook nog een computer. ‘Op mijn 97e heb ik nog computerles kunnen krijgen. Ik kijk bijna elke dag nog even op de Buienradar en speel een spelletje Patience.’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Lambert Bartelds en zijn 45-kilometerauto | © Larou de Jong/RTV1

De boerderij

Op 27 maart 1920 werd Lambert geboren in Eerste Exloërmond. Op de boerderij van zijn ouders waar hij opgroeide werd het boerenleven er bij hem met de paplepel ingegoten. Bartelds haalde een diploma op de mavo, waarna hij verder leerde op de landbouwschool in Veendam. Het is dan ook niet gek dat op latere leeftijd hij de boerderij van zijn ouders overnam.

Een man met honderden verhalen; zo maakte hij ook de oorlog mee. Hij was bijna 20 toen hij in militaire dienst moest en het bombardement van 14 mei 1940 van dichtbij meemaakte, iets wat hem nog goed bij is gebleven. Na de oorlog, vijf jaar later, ontmoette hij Geertje Germs. ‘We hebben elkaar ontmoet tijdens het schaatsen,’ vertelt hij met glimmende ogen en een grote lach op zijn gezicht. De twee hadden vier jaar verkering, waarna ze trouwden in 1949. ‘Ze was een echte boerin.’ Samen kreeg het stel drie kinderen, waarna het gezin later werd uitgebreid met kleinkinderen en achterkleinkinderen. Toen Lambert 65 werd, vond hij het tijd om het stokje over te dragen. Zijn zoon nam de boerderij over en Lambert en zijn vrouw verhuisden naar Tweede Exloërmond, waar hij tot op heden nog steeds woont, hoewel Geertje enkele jaren geleden is overleden.

De boerderij is nog steeds in de familie en ook dat houdt hij af en toe nog goed in de gaten. Per e-mail wordt hem verteld hoe alles er op de boerderij voorstaat en af en toe stapt hij in zijn 45-kilometerauto om zelf een kijkje te nemen. Stilzitten is namelijk niet helemaal zijn ding.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal