Direct naar de inhoud.

Drents erfgoed op wielen: educatieve promotiebus onthuld in Borger

  • door:
  • op:
De promotiebus werd donderdagmiddag in ontvangst genomen bij het Hunebedcentrum in Borger | © Hunebedcentrum Borger

BORGER – Vanaf komend weekend zal er een bijzondere bus door het Drentse landschap scheuren. Of beter gezegd: zoeven. Donderdagmiddag werd in Borger een nieuwe elektrische promotiebus onthuld die het Drentse erfgoed niet alleen zichtbaarder maar ook tastbaarder moet maken. 

Het is een kleurrijke verschijning. De nieuwe elektrische promotiebus van het Drentse Landschap, Geopark De Hondsrug en het Hunebedcentrum is volledig bedrukt met kleurrijke afbeeldingen van het kenmerkende Drentse landschap, de iconische Schotse Hooglanders en de oermensen uit de prehistorie. 

Jisse Otter, gedeputeerde van de provincie Drenthe, leverde de gloednieuwe bus persoonlijk af bij het Hunebedcentrum waar de samenwerkende partijen voor de gelegenheid bijeen kwamen. Het Drentse Landschap, Geopark De Hondsrug en het Hunebedcentrum slaan met de komst van de bus de handen ineen om het Drentse erfgoed in Drenthe zichtbaarder en tastbaarder te maken.

Drents erfgoed op wielen

‘We wilden graag een duurzame bus die goed opvalt’, zegt Harrie Wolters, directeur van het Hunebedcentrum. ‘Volgens mij is dat goed gelukt.’ Met een grote glimlach wijst hij naar de sprekende afbeeldingen en de slogan op de zijkant van de bus. Zorg voor erfgoed en natuur, staat er in grote letters.

Het doel van de elektrische promotiebus is dan ook simpel: de waarde van natuur, landschap, erfgoed en archeologie in het gebied te benadrukken door kennis te verspreiden. Riemke Scharff, archeoloog en hoofd communicatie bij het Hunebedcentrum, legt uit hoe de bus hieraan bijdraagt. ‘Met de komst van de bus zijn we een stuk mobieler en kunnen we veel meer gebieden en mensen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan open dagen, markten of archeologische opgravingen. Op deze manier bereiken we ook de mensen die normaal gesproken niet in staat zijn om naar ons toe te komen.’ 

De bus zal dit weekend voor het eerst in gebruik worden genomen | © Rianne Denissen / RTV1

Zichtbaar en tastbaar

Na de officiële overhandiging worden de verschillende functies van de bus gedemonstreerd. Iemand tovert een statafel uit de bus, een ander haalt twee krukken tevoorschijn en weer een ander rolt de luifel uit. Je zou er zo mee op de camping kunnen staan. Maar niets is minder waar. De bus zal uiteindelijk gevuld worden met promotiemateriaal en kits vol archeologische activiteiten om zo door de provincie te kunnen trekken. ‘We willen op deze manier materiaal mee kunnen nemen om bijvoorbeeld met kinderen aan de slag te gaan en ze meer te leren over de archeologie in Drenthe’, vertelt Scharff. 

Het Drentse Landschap, Geopark De Hondsrug en het Hunebedcentrum hopen dat de bus bijdraagt aan de zichtbaarheid van de verschillende organisaties en hun gezamenlijke missie. Wolters ziet dat al helemaal voor zich. ‘Wie weet wordt het zelfs een bus waar mensen een selfie mee gaan maken voor TikTok. Je weet maar nooit.’ -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal