Direct naar de inhoud.

‘Het is goed voor de maatschappij als meer jongeren en ouderen samenkomen’

  • door:
  • op:
Studenten lieten de ouderen kennis maken met virtual reality | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Een opvallend gezicht deze week bij het Noorderpoort Rubicon: tientallen ouderen uit Parkheem kwamen naar het voormalige ABN-Amro gebouw in Stadskanaal om daar een ochtend lang met jongeren door te brengen. Naast het ouderwetse sjoelen en poffertjes bakken leerden de jongeren van het Noorderpoort de ouderen ook de nieuwste snufjes van de techniek. 

Rubicon is een traject voor jongeren die geen plek weten te vinden in het reguliere schoolsysteem en daarom in kleinere setting kunnen leren en dingen ondernemen. Bijvoorbeeld zo’n ouderenactiviteitendag die de studenten helemaal zelf organiseerden. ‘Ze doen het fantastisch’, vertelt een enthousiaste docent, Tineke Hartmann. ‘Iedereen vliegt heen en weer en doen prima hun ding.’

Steentje bijdragen

Noorderpoort Rubicon werkt voor deze projecten samen met jongerenplatform Impacter. ‘Het doel is om ouderen dichter bij elkaar te brengen en een beetje gezelligheid te creëren’, aldus Yorick Vegter van Impacter. ‘Maar ook voor de studenten van het Noorderpoort is het goed als ze hun steentje bijdragen.’ Hoewel het begin onwennig was, lukte het ze om de studenten uiteindelijk aan het roer te zetten van dit project. 

Virtual reality

Er was op deze ochtend van alles te doen. Zo werden er poffertjes gebakken, er werd gesjoeld, maar de senioren mochten ook een stukje vernuftige techniek ervaren. De studenten lieten ze namelijk kennis maken met de wondere wereld van de virtual reality. De ouderen kregen een bril op waarmee ze door een speciale wereld kunnen wandelen. ‘Deze manieren van techniek zijn niet alleen heel erg tof, maar kunnen ook een bijdrage leveren in de wereld van ouderen’, vervolgt Vegter. ‘Sommige ouderen komen niet gemakkelijk meer buiten. Maar met virtual reality kunnen ze ook vanuit huis plekken blijven verkennen.’

‘Meer samenkomen’

Niet alleen de ouderen zijn dolenthousiast over het project, ook de studenten zelf zijn maar wat trots. ‘Dit is heel bijzonder’, vertelt student Franca Karssen. ‘Het is heel erg leuk om met ouderen te kunnen werken. Je ziet ze gewoon opfleuren.’ Dit soort projecten zijn volgens Karssen dan ook zeker voor herhaling vatbaar. ‘Het is heel goed voor de maatschappij als jongeren en ouderen meer samenkomen.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal