Direct naar de inhoud.

Eerste asperges steken uit de grond in Drouwenerveen ‘Het hoort wel echt bij Pasen’

  • door:
  • op:
De eerste asperges van de familie Dilling werden vandaag verkocht | © Rutger Breider / RTV1

DROUWENERVEEN – Voor liefhebbers van asperges is het paasweekend compleet. In de boerderijwinkel van Maatschap Dilling in Drouwenerveen konden de eerste asperges worden gestoken en vlogen er al snel kilo’s asperges over de toonbank. 

Het familiebedrijf had niet verwacht dat ze dit paasweekend al asperges konden verkopen. Door de milde winter begint het aspergeseizoen dit jaar namelijk toch een stuk eerder dan gebruikelijk. ‘We beginnen vaak pas rond half april of eind april.’ zegt Fré Dilling. Maar of ze iets eerder of iets later beginnen, voor de familie Dilling maakt het weinig uit. ‘Ach, je moet nu gewoon eerder aan de slag en langere dagen maken, zo simpel is het.’ 

De aspergestekers die in het voorjaar helpen met de oogst zijn op dit moment nog in Griekenland en komen pas in april naar Nederland. Tot die tijd is de familie Dilling zelf druk in de weer met het steken, schoonmaken, schillen en het sorteren van de asperges. 

Op het aspergeveld ontdekken we opeens een bekend gezicht. Het is Geert Krops, bekend van het tv-programma Boer Zoekt Vrouw. ‘Ik ben eigenlijk met pensioen, maar voor een oud-collega help ik graag even mee.’ zegt hij lachend. Vandaag stonden de spotlights niet zozeer op hem, maar op de asperges. Waar hij zelf ook volledig in opgaat. Met de zelfverzekerde vlugheid van doorgewinterde akkerbouwers steken de mannen de asperges uit de zwarte aarde. ‘Kijk! Hier zit een scheurtje in de grond. Daaraan kun je zien dat er ook hier een asperge aankomt.’ Dilling wijst naar een lijn die door het zand loopt. Behendig wipt hij een paar witte stengels uit de grond. 

(De tekst gaat verder onder de video)

Wie pasen zegt, zegt asperges

Terug in de boerderijwinkel is het een komen en gaan van klanten. Bij het inpakken van de asperges klinkt een piepend geluid uit het tasje. Hét teken dat de asperges kakelvers zijn. 

‘Het hoort wel echt bij Pasen he’, zegt een van de eerste klanten vrolijk. Ze bergt net een grote tas asperges op in haar fietstas. ‘Dit weekend ga ik paaseieren zoeken met mijn kleinkinderen en dan horen daar uiteraard asperges bij.’ Ze is niet de enige met dit idee. Ook bij de familie Dilling staan er vanavond waarschijnlijk asperges op het menu. ‘Maar alleen als er iets overblijft.’ lacht hij.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal