Direct naar de inhoud.

Prehistorische ambacht komt tot leven in het Hunebedcentrum: ‘We zijn net een kleine tribe’

  • door:
  • op:
Een groep vrijwilligers werkt hard aan de boomstamkano | © Rianne Denissen / RTV1

BORGER – Scherpe, glinsterende bijlen zwaaien door de lucht en gekrulde houtsnippers vliegen in het rond. Het is het decor van een bijzonder project in het Hunebedcentrum in Borger waar een team van vrijwilligers hard werkt aan een vervoermiddel uit een andere tijd: een boomstamkano. 

Het schouwspel vindt plaats in speciaal ingerichte werkplaats in het Oertijdpark van het Hunebedcentrum. Al de hele week werkt hier een groot team vrijwilligers aan het uithollen van een grote boomstam van maar liefst 1500 kilo. En dat trekt bekijks: nieuwsgierige bezoekers van het park kunnen het bouwproces van dichtbij komen bekijken. Begrijpelijk, want de boomstam wordt helemaal, from scratch, met de hand tot kano verwerkt. Precies zoals de mensen uit de prehistorie dit ook deden.

(De tekst gaat verder onder de video) 

Het bouwproces

Karin Olfert, activiteitencoördinator van het Hunebedcentrum legt uit hoe het project tot stand kwam. ‘Een tijd geleden ontmoette ik Anton van den Heuvel. Hij is hoofd scheepsbouwer geweest van de Bataviawerf in Lelystad. Toen dacht ik gelijk: dit is iets voor ons!’ Het maken van een boomstamkano past helemaal in het straatje van het Hunebedcentrum. ‘Veel van onze vrijwilligers beoefenen levende geschiedenis en zijn geïnteresseerd in oude ambachten. Het maken van een boomstamkano past daar natuurlijk heel goed bij.’ 

Het team ging aan de slag maar werd al snel geconfronteerd met de eerste uitdaging: het vinden van een geschikte boom. ‘De bomen die geschikt zijn om een kano van te bouwen zijn vrij zeldzaam en we hebben helaas geen oerbossen meer zoals ze die vroeger hadden.’ vertelt Olfert. Gelukkig doneerde Staatsbosbeheer een boomstam waar ze mee aan de slag konden gaan. 

Begin deze week hielp Van den Heuvel het team nog een eindje op weg. Samen tekenden ze de grote lijnen van de boot uit en leerde het team meer over de techniek achter het kano bouwen. Daarna moesten ze zelf aan de slag. ‘Gelijk vanaf de eerste dag heb ik al de blaren op mijn handen staan’ lacht Olfert. En daarin is ze niet alleen. De afgelopen week werkten de gedreven bouwers onvermoeibaar aan het project. Met beilen, gutsen, scorpen en dissels toverden ze een kano uit het hout. En met resultaat: de boot is bijna af. ‘Op dit moment moeten we de bodem van de boot terugbrengen naar 5 centimeter, dat is niet zoveel. De wanden worden zelfs 2,5 cm. We moeten nu dus extra voorzichtig te werk gaan want anders sla je zo door de boot heen.’ vertelt Orfelt. 

(De tekst gaat verder onder de foto)

Met een beetje geluk vaart de prehistorisch ook echt | © Rianne Denissen / RTV1

Een eigen tribe

Naast het tot leven wekken van een prehistorische ambacht en het creëren van een kano ontstond er volgens Orgelt deze week nog iets anders: het gevoel van een eigen tribe. Als je om je heen kijkt begrijp je precies wat Orfelt bedoeld. Sommige vrijwilligers werken aan de peddels van de kano, anderen werken aan het uithollen van de kano zelf. Op de achtergrond hangt iemand een stuk wild boven een knisperend vuur. ‘We zijn met een vrij grote groep aan het werk en iedereen vervult een eigen taak. Op die momenten lijken we zelf net op een tribe, een beetje zoals het in de prehistorie er zelf ook aan toe ging.’ vertelt Orfelt trots. 

Droge voeten

Op zondag 31 maart, tijdens het OERweekend van het Hunebedcentrum, zal de kano te water worden gelaten. Olfert zal samen met de voorzitter van het Hunebedcentrum in de boot stappen. Een drijvende boot of niet, volgens Orfelt is het project nu al geslaagd. ‘Ik denk dat we allemaal al wel trots zijn op onze zelfgebouwde kano. Als hij dan ook nog blijft drijven, dan hebben we echt wat bereikt met elkaar.’  

Na het paasweekend wordt de kano in het Oertijdpark geplaatst en daarmee toegevoegd aan de collectie handgemaakte voorwerpen. Maar als het aan Olfert ligt, krijgt de kano nog een andere bestemming. ‘Stiekem lijkt het me ook heel leuk om er een tocht mee af te leggen. Het hele bouwproces van een kano is al een avontuur, maar het is een nog groter avontuur om er een reis mee te maken. Zo kruip je nog meer in de huid van de oermens.’ -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal