Direct naar de inhoud.

Gruwelijk Fikkie Stoken tijdens Pasen ‘Dit is een tentfeest plus’

  • door:
  • op:
Het paasvuur bij Gruwelijk Fikkie Stoken maakte haar naam helemaal waar | © Rutger Breider / RTV1

DROUWENERMOND- Gruwelijk Fikkie Stoken vierde dit weekend het paasweekend in stijl met een paasvuur, live muziek, høken in de tent en meer.

Het team van vrijwilligers werkte dit paasweekend hard aan de laatste voorbereidingen van het feest. Ook omwonenden droegen massaal hun steentje bij aan de opbouw van het paasvuur. Op vrijdag en zaterdag brachten veel mensen volgeladen karren met takken om op het paasvuur te gooien. ‘We mogen dit jaar een bult bouwen van 1000 m3’ vertelt Marjon Boiten, organisator van Gruwelijk Fikkie Stoken. ‘Het is daardoor niet een hele spectaculaire en grote bult, maar wel een hele mooie.’ zegt ze tevreden. 

‘Tentfeest plus’

Voor Boiten is Gruwelijk Fikkie Stoken een soort voorproefje op het Boerenrock festival in de zomer. ‘We noemen het zelf altijd een tentfeest plus,’ vertelt ze enthousiast. ‘In de regio merk je dat iedereen weer ‘aan’ staat en we hebben er zelf altijd heel veel zin in.’

En daarmee is niets teveel gezegd. Op zaterdag- en zondagavond konden bezoekers volop høken in de tent. De line up was een afwisseling tussen, pop, rock, Nederlandstalig en echte feesttent muziek. Van Høken met de Heinoos tot de Mark’s Hazes Tribute. Op zondagavond konden de Gruwelijk Fikkie Stoken bezoekers zelfs een kijkje nemen bij een bijzondere demonstratie van een relatief onbekende sport: Timbersports. 

‘Timbersports is kort gezegd hout zagen voor stoere mannen en vrouwen’, vertelt Boiten. ‘Binnen een bepaalde tijd moeten deelnemers stevige boomstammen zien door te zagen.’ Deze zomer zal tijdens het Boerenrockfestival het Benelux Timbersport Event plaatsvinden. ‘Op deze manier kunnen mensen alvast kennis maken met de spectaculaire sport.’ 

(De tekst gaat verder onder de video)

Aansteken maar!

Op zondagavond was het dan eindelijk zover en mocht het paasvuur worden aangestoken. Traditiegetrouw loopt een lange stoet met ouders en kinderen naar het paasvuur. De kinderen dragen fakkels waarmee ze het paasvuur mogen aansteken. Bij het paasvuur aangekomen telt de groep gezamenlijk af tot het moment suprême. Zodra het startschot is gegeven vliegen de fakkels door de lucht en landen zo op de bult. En dan gaat het hard. Binnen een minuut staat vrijwel de hele bult in brand. 

Jong en oud verzamelde zich nog tot laat om het paasvuur en warmde zich aan het vuur voordat ze de feesttent in doken om tot diep in de nacht feest te vieren. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal