Direct naar de inhoud.

Nachtopvang Tweede Exloërmond blijft opnieuw langer open om Ter Apel te ontlasten

  • door:
  • op:
De noodopvangtent in Tweede Exloërmond | © Mart Andries/RTV1

2E EXLOËRMOND – De nachtopvang van asielzoekers uit Ter Apel in 2e Exloërmond blijft nog een ruime week langer open. Als alles goed gaat neemt een andere gemeente deze vorm van opvang vanaf 10 april over.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers laat weten nog niet te kunnen zeggen om welke gemeente het gaat. Na een dringend verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA heeft de gemeente Borger-Odoorn besloten in afwachting van die nieuwe nachtopvang de locatie in 2e Exloërmond tot volgende week woensdag intact te houden.

Buitenslapers voorkomen

De nachtopvang bij het Drentse dorp zou eerder al 1 april dicht gaan, omdat het contract afliep. Met het oog op de paasdagen besloot de Drentse gemeente dat met twee dagen te verlengen. De tenten blijven nu staan tot volgende week woensdag.

Met de nachtopvang in 2e Exloërmond en eerder Stadskanaal kon de afgelopen maanden worden voorkomen dat in het aanmeldcentrum in Ter Apel asielzoekers weer in de wachtruimtes of zelfs buiten zouden moeten overnachten. 

Vanuit Ter Apel worden asielzoekers in de avonduren naar deze opvang gebracht om de nacht door te brengen. De volgende ochtend gaat de reis weer naar Ter Apel, waar ze starten met de aanmeldingsprocedure. De afgelopen nacht brachten 184 asielzoekers de nacht door in de drie tenten in 2e Exloërmond.

Boete boven de vier ton

Toch blijft het in het aanmeldcentrum nog steeds te vol. Dinsdagochtend zaten er 291 meer asielzoekers in het centrum dan door de rechter toegestane tweeduizend. De boete die het COA aan de gemeente Westerwolde moet betalen zit inmiddels boven de vier ton. 

Nog onduidelijk is hoe het verder gaat met de wachtkamer van Ter Apel in de Expo Hal in Assen. Daar kunnen maximaal vijfhonderd mensen terecht in afwachting van de start van hun procedure bij het aanmeldcentrum. Ook daarvan liep het contract af op 1 april. De gemeente Assen laat weten nog antwoord te geven op de vraag of die opvang met maximaal vijfhonderd plekken ook langer openblijft.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal