Direct naar de inhoud.

Knoalster schip de Dieverdoatsie vaart weer na flinke onderhoudsbeurt

  • door:
  • op:
De snikke Dieverdoatsie in 2022 | © Stichting Snikkevaart

STADSKANAAL – Na een flinke onderhoudsbeurt is het schip de ‘Dieverdoatsie’ weer te water gelaten. Vanaf oktober vorig jaar lag de Groninger snikke op het droge in Bareveld voor een aantal flinke werkzaamheden. Nu is deze voor vijf jaar weer goedgekeurd om door de kanalen te varen. 

Vrijwilligers

Het onderhoud werd volledig uitgevoerd door de eigen vrijwilligers. De buitenkant is voorzien van een nieuwe laag verf, de motor is gecontroleerd, het houtwerk is vervangen en nog veel meer. ‘Twee weken geleden is het schip voor een termijn van vijf jaar door de scheepvaartinspectie weer goedgekeurd ondanks de steeds strenger wordende eisen voor rondvaartboten’, aldus de stichting Snikkevaart. Daarna werd het schip afgelopen zaterdag weer in het Stadskanaal teruggeplaatst. Vanaf mei zal de snikke Dieverdoatsie weer gebruikt gaan worden voor vaartochten. ‘Ook dit jaar gaan we daarbij weer samenwerken met de VBT (Vereniging Bevordering Toerisme) in Ter Apel en de STAR.’

Scholingsproject

Wie iets meer over de historie van het schip wil weten, hoeft nog niet zo ver terug in de tijd. De Dieverdoatsie is namelijk een replica van een Groninger Snik, een soort zeilboot. Harry ten Hof, waarschip-kapitein en medewerker van Welstad, kwam in de late jaren ’80 met het idee om in Stadskanaal zo’n schip te bouwen. Hij initieerde in 1987 een scholingsproject waarbij twaalf werkzoekenden, onder begeleiding van ervaren scheepsbouwers, aan de Snik gingen bouwen. Deze was in 1990 klaar en kreeg de toepasselijke naam ‘Dieverdoatsie’, het Groningse woord voor tijdverdrijf.

In september van 1990 werd het schip voor het eerst te water gelaten.

De Dieverdoatsie in 2016, vlak voor de grote renovatie | © RTV Noord

Achterstallig onderhoud

In 2016 kwam de toekomst van de snikke in gevaar. Het schip had last van flink achterstallig onderhoud en kwam daardoor zo’n vier jaar aan de kant te liggen. De stichting Jatrie pakte vervolgens de handschoen op om geld in te zamelen en de Dieverdoatsie te herstellen. Dat gebeurde in 2018, waarbij onder meer het hele dak eraf werd gehaald en de Dieverdoatsie ook van uiterlijk flink veranderde met de inmiddels kenmerkende witte bovenkant. In 2020 was de boot af (letterlijk) en kon deze weer gaan varen.

En na de laatste inspectie zal de Dieverdoatsie dus ook de komende vijf jaar nog te zien zijn in het Stadskanaal.

Het andere historische schip in de Knoalster wateren, de Jatrie, is ondertussen druk bezig met jongeren enthousiast te maken voor de historische schepen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal