Direct naar de inhoud.

Zonnepark Buinerveen gunstig voor biodiversiteit volgens onderzoek RUG

  • door:
  • op:
Zonnepark Buinerveen met op de achtergrond het windmolenpark | © Rutger Breider/RTV1

BUINERVEEN – Nieuw onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wijst uit dat zonneparken gunstig kunnen zijn voor de biodiversiteit, mits ze goed zijn ingericht. Dit onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met energieproducent Novar en de provincie Groningen, benadrukt het belang van ecologisch verantwoorde zonneparken voor het behoud van diverse diersoorten.

Promotieonderzoeker Sylvia de Vries bracht tussen april en juni 2023 het gebied rondom drie grootschalige zonnevelden in kaart: zonnepark Buinerveen, zonnepark Midden-Groningen (Sappemeer) en zonnepark Vlagtwedde (Harpel). Haar bevindingen tonen aan dat vogels zoals de geelgors, grasmus, bosrietzanger en rietgors in grote aantallen worden aangetroffen op zonneparken die ecologisch zijn ingericht.

Onder panelen minder diversiteit

Vooral de randen van zonneparken blijken gunstig te zijn voor vlinders en muizen. Echter, onder de zonnepanelen is de biodiversiteit lager vanwege de open grond met weinig zonlicht en begroeiing. Intensieve begrazing met schapen op twee van de onderzochte parken leidde tot een afname van vlinders en vogels.

Zonnepark Buinerveen, gelegen in onze regio, werd als referentiepunt gebruikt in het onderzoek. Hoewel niet alle dieren positief reageren op de komst van zonneparken – zo broeden vogels die van open akkers houden niet in deze gebieden – benadrukken de onderzoekers dat goed ingerichte zonneparken een aanvulling kunnen zijn op het leefgebied in agrarische gebieden.

(Tekst gaat verder onder foto)

Onderzoek op een zonnepark | © RUG

Meer aandacht voor bodemkwaliteit

De onderzoekers pleiten voor het verder uit elkaar plaatsen van zonnepanelen om ruimte te bieden aan deze dieren, en suggereren het creëren van andere gebieden ter compensatie. Daarnaast benadrukken zij dat bij de aanleg van zonneparken meer aandacht moet zijn voor het behoud van bodemkwaliteit en het voorkomen van bodemverdichting.

Het onderzoek zal tot 2027 worden voortgezet, waarbij in totaal vijftien zonneparken worden geanalyseerd. Deze studie omvat ook het effect van zonneparken op libellen, nachtvlinders, loopkevers en andere vliegende insecten.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal