Direct naar de inhoud.

Rijksmonumentaal stationsgebouw ondergaat renovatie: ‘Het is iets wat al heel lang op onze verlanglijst stond’

  • door:
  • op:
Het Rijksmonumentale stationsgebouw in Veendam | © Larou de Jong/RTV1

VEENDAM – Sta je te wachten op de bus in Veendam, dan zie je het gebouw wel staan: het rijksmonumentale stationsgebouw. Het karakteristieke pand staat er al sinds 1910, maar ondergaat nu een grote renovatie.

Het stationsgebouw was tot 1953 een onderdeel van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS). Hierna bleef het gebouw nog wel in gebruik, maar alleen nog voor goederentreinen en de rangeerders. Later kwam het gebouw in handen van het Museumspoorlijn STAR, waarna zij zorgden voor een kleine opknapbeurt en het behoud van het rijksmonumentale pand.

De renovatie

Nu, twintig jaar later, is het gebouw aan wat zorg toe. Het metselwerk krijgt aandacht, de daken worden hersteld en ook wordt er een nieuwe laag verf aangebracht. ‘Het is iets wat al heel lang op onze verlanglijst stond. We hebben 160 vrijwilligers, maar om zo’n klus te gaan doen, dan heb je echt specialisten nodig,’ aldus Anne de Vries, bestuurslid van de STAR.

Die nieuwe laag verf is niet alleen nodig ter renovatie, maar daarmee moeten ook de kleuren van het oude gebouw terugkomen. ‘De bedoeling is dat het gebouw weer in de oorspronkelijke kleur van de NOLS terugkomt. Zij hadden een bepaalde kleurstelling, zandsteengeel met een vorm van groen. En dan is het echt weer prachtig om te zien.’

(Tekst gaat verder onder video)

Fondsen

De kosten voor het renoveren van een Rijksmonumentaal pand kunnen vrij hoog uitlopen, zo zegt De Vries: ‘Onze penningmeester is erin geslaagd verschillende fondsen aan te schrijven en los te krijgen, dus kunnen we voor 3,5 ton de buitenkant helemaal weer mooi maken.’ Zo heeft de STAR onder andere ondersteuning gekregen van de provincie Groningen en het Appie Baantjerfonds vanuit het Cultuurfonds.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal