Direct naar de inhoud.

Weidegang in Wildervank: ‘Dit geeft energie’

  • door:
  • op:
De weidegang in Wildervank | © Rianne Denissen / RTV1

WILDERVANK – Het is ieder voorjaar weer een groot spektakel: de weidegang. Koeien die gedurende de winterperiode op stal hebben gestaan mogen eindelijk weer de wei in. En dat vieren ze uitbundig.

De familie Laarman uit Wildervank organiseert sinds een aantal jaar iedere lente een feestelijke weidegang. Iedereen die de weidegang van dichtbij wil meemaken is welkom. En die boodschap kwam ook dit jaar duidelijk over. ‘We organiseren dit nu al zo’n vijf jaar en ieder jaar komen er weer meer mensen op af. Ik geloof dat er vandaag wel zo’n 400 of 500 mensen zijn’, zegt Gerrit Jan Laarman trots. Met zijn blauwe overall en rode zakdoek om zijn nek is het voor iedereen gelijk duidelijk aan wie ze vragen kunnen stellen. Kinderen proberen de koeien voorzichtig te voeren en te aaien.

(De tekst gaat verder na de video)

Meer bezoekers

Laarman is erg tevreden met de grote opkomst en de toenemende interesse in de weidegang. ‘We zien dat er ieder jaar meer mensen op af komen en dat is goed om te zien. Op een dag als vandaag kunnen mensen van dichtbij ervaren hoe het er op een boerderij aan toe gaat.’ Volgens Laarman kunnen vooral kinderen op deze momenten een hoop leren. ‘Het is belangrijk dat kinderen weten waar hun eten vandaan komt. Sommige kinderen uit de stad hebben bijvoorbeeld geen idee waar melk vandaan komt. Hier kunnen ze rustig vragen stellen en rondkijken.’

Met een beetje hulp kom je een heel eind | © Rianne Denissen / RTV1

‘Dit geeft energie!’

Nadat alle bezoekers een plekje hebben gevonden achter het prikkeldraad worden de koeien losgelaten. Een voor een rennen ze de wei in. De een tast de omgeving nog een beetje af, de ander holt moedig voor de groep uit. Eenmaal in de wei aangekomen beginnen de koeien uitbundig te springen en te rennen.

Voor de familie Laarman uit Wildervank is de eerste weidegang ieder jaar weer een bijzonder moment. ‘Dit soort momenten geven mij weer energie’, zegt Laarman enthousiast. ‘De agrarische sector staat al langere tijd onder druk en ik hoop dat een dag als vandaag weer een positief geluid kan zijn vanuit onze sector.’



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal