Direct naar de inhoud.

Bernard uit Exloo liep de marathon in Rotterdam: ‘Ik wilde in foetushouding huilen op straat’

  • door:
  • op:
Bernard Bunskoek liep de Marathon van Rotterdam en behaalde de medaille | © Eigen foto

ROTTERDAM – Bernard Bunskoek liep afgelopen zondag de Marathon van Rotterdam. Een dag later kan hij nauwelijks nog traplopen. Toch kijkt hij terug op een geslaagde marathon. De man uit Exloo haalde met deze zware tocht ruim €3700,- op voor het KWF kankerfonds en liep de Marathon van Rotterdam in 4 uur en 9 minuten.

In de vroege ochtend staat Bunskoek klaar in Rotterdam. Iets na tienen startte hij met de loop. Volgens de plattelandsjongen is Rotterdam op dat moment een heksenketel. Een bijzondere marathon, want Lee Towers zong voor de allerlaatste keer bij de marathon zijn grootste hit ‘You’ll never walk alone’. Ook was er een indrukwekkende minuut stilte voor de hardloper Kiptum uit Kenia, die een record wilde lopen in Rotterdam, maar twee maanden geleden om het leven kwam tijdens een aanrijding.

Probleempje

De start was een probleempje voor de hardloper. ‘Het was een dingetje om in het startvak te komen. Iedereen wilde massaal naar het vak toe, maar daar was ook publiek.’ Eenmaal na de start waren er weinig problemen voor Bunskoek.

(Tekst gaat verder onder foto)

Bunskoek na de Marathon van Rotterdam | © Eigen foto

Het publiek langs de kant was erg belangrijk voor de Exlooër. Zo stonden er fruitmanden langs de kant die het publiek neer had gezet. Hij merkte dan ook dat de gunfactor ontzettend hoog was bij het publiek langs de kant. ‘Dat had ik nog nergens anders zo meegemaakt.’

Breekmoment

Na 38 kilometer kreeg hij een breekmoment. Spieren in het lichaam van Bunskoek gaven aan dat hij moest stoppen. ‘Dat gevoel is niet fijn. Het liefste wilde ik in een foetushouding met een duim in mijn mond huilend op straat liggen, maar dat mocht niet van het publiek. Ze hebben mij gemasseerd, geprobeerd mijn krampen weg te halen en gingen mij aanmoedigen.’

Maandagochtend kijkt Bunskoek tevreden terug op zijn loop zondag. ‘Het is een enorme aanslag geweest op mijn lichaam. Ik moet nu eerst herstellen.’ Op de vraag of hij volgend jaar weer mee gaat doen zegt hij: ‘Ik denk het niet. Ik ben nu 47 jaar dus ik moet realistisch zijn. Maar als je de vraag volgende week opnieuw stelt, kan dat zomaar anders zijn.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal