Direct naar de inhoud.

Voorleeskampioenen strijden om provinciale titel: ‘Meeslepend voor de hele zaal’

  • door:
  • op:
Winnares Roos Onnes (in de stoel) en de zeven andere deelnemers | © Larou de Jong / RTV1

VEENDAM – In het Theater VanBeresteyn in Veendam namen woensdagochtend acht basisschool leerlingen vanuit de hele provincie het tegen elkaar op in de provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Onder toeziend oog van een volle theaterzaal met meegereisde klasgenoten lazen de genomineerden een stuk voor uit een door hen gekozen boek.

De acht deelnemers werden eerder al kampioen van hun eigen basisschool en hun eigen gemeente, waardoor ze vandaag voor een driekoppige jury mochten voorlezen in Veendam. De jury bestond uit gedeputeerde Tjeerd van Dekken, Rachel van den Hoogen van Biblionet Groningen en kinderboekenschrijfster Corien Oranje. Zij keken onder andere naar de manier van voorlezen, de intonatie en interactie met het publiek.

Een keuze maken tussen al die talentvolle voorlezers was ‘ongelooflijk ingewikkeld’, zo zei jurylid Van Dekken. Hij kreeg er naar eigen zeggen dan ook ‘lichte hoofdpijn’ van. Toch werd na een lang juryberaad rond het middaguur de winnaar bekendgemaakt: de 11-jarige Roos Onnes van de Brinkschool uit Haren.

(Tekst gaat verder onder video)

‘Meeslepend voor de hele zaal’

De winnares las voor uit het boek ‘Films die nergens draaien’ van Yorick Goldewijk. De jury was dan ook erg enthousiast: ‘Roos was voor ons wel heel bijzonder omdat ze veel plezier uitstraalde, haar inleiding fijn was en ze een prachtig boek had uitgekozen. Ze las daar mooi uit voor en het was meeslepend voor de hele zaal’, aldus jurylid Corien Oranje.

Nationale finale

Op 22 mei mag Roos Onnes de provincie Groningen gaan vertegenwoordigen tijdens de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd in TivoliVredenburg in Utrecht.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal