Direct naar de inhoud.

Stijging in fietsendiefstallen: Veendam zwaarst getroffen

  • door:
  • op:
Een fiets aan de kant van de straat | © Pixabay

REGIO – Het aantal fietsendiefstallen in de provincie Groningen is in 2023 met maar liefst 21% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze toename blijkt uit onderzoek van verzekeringsmaatschappij Independer op basis van gegevens van de politie en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name in Veendam en Het Hogeland was sprake van een opvallende stijging in fietsendiefstallen.

Sterkste toename in Veendam

In Veendam verdubbelde het aantal fietsendiefstallen bijna, met een stijging van maar liefst 128,6% ten opzichte van het jaar ervoor. Ook in Het Hogeland en Eemsdelta werden in 2023 beduidend meer fietsen gestolen dan in voorgaande jaren, respectievelijk met 75% en 41,2%.

Daling in Stadskanaal en Borger-Odoorn

Opvallend genoeg was er in gemeenten zoals Stadskanaal, Pekela en Westerwolde juist sprake van een daling in het aantal fietsendiefstallen. Met name in Pekela was deze daling significant, met maar liefst 66,7%.

In Borger-Odoorn lag het aantal gestolen fietsen in 2023 opvallend laag. Met slechts 10 meldingen van fietsendiefstal behoort deze gemeente tot de gebieden met de minste incidenten.

Gemeente Groningen meeste incidenten

De gemeente Groningen spant echter de kroon wat betreft fietsendiefstallen, met maar liefst 2.720 gemelde incidenten. Dit aantal vertegenwoordigt maar liefst 81,3% van alle fietsendiefstallen in de provincie. Andere gemeenten met een hoog aantal diefstallen zijn onder meer Eemsdelta en Midden-Groningen.

Risico op fietsendiefstal

Fietsendieven zijn actief in alle gemeenten van Groningen en Drenthe, zo blijkt uit het onderzoek. De kans op diefstal kan echter sterk verschillen per gemeente. Zo is het risico op een gestolen fiets in de gemeente Groningen het hoogst, gevolgd door Veendam, Eemsdelta, Oldambt en Midden-Groningen.

“Wij adviseren bewoners om hun fiets altijd goed op slot te zetten, ook in de achtertuin of in de schuur. Het is belangrijk om te voldoen aan de voorwaarden van de verzekering om aanspraak te kunnen maken bij diefstal”, benadrukt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal