Direct naar de inhoud.

Zwanen in Veendam opnieuw in nood: ‘We hopen dat het stopt’

  • door:
  • op:
Het vrouwtje zit bovenop haar eieren om die uit te broeden achter de hekken die Suk heeft geplaatst | © Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – Opnieuw zijn er nesten vernield van een zwanenpaar in Veendam. Dit is niet het eerste jaar dat het gebeurd. Ook vorig jaar werd het nest van het zwanenechtpaar doelwit van vernielingen. Trijnie Suk is er klaar mee en neemt zelf maatregelen om de zwanen te beschermen.

Suk komt net weer thuis. Ze heeft dranghekken om het nest van de dieren gezet, want ‘als we op de gemeente moeten wachten, dan duurt het nog wel een aantal weken.’ Dat ze een zwak voor de vliegende dieren heeft, blijkt uit haar tuin. Ze heeft een lichtgevende zwaan in haar tuin staan, waar ze erg trots op is.

De Wildervankster kent naar eigen zeggen elke zwaan uit de regio. Ze ringt namelijk de beesten al jaren. Dat doet ze niet alleen in Veendam, maar ook in Stadskanaal, Hoogezand, Wildervanksterdallen en het Hunzedal. Al die ritjes maakt ze op haar fiets. Eenmaal bij het nest aangekomen, ringt ze de witte vogels. Zo krijgt ze meer informatie over de zwanen, zoals waar ze in de winter naar toe trekken.

(Tekst gaat verder onder foto)

Trijnie Suk met op de achtergrond haar lichtgevende zwaan | © Rutger Breider/RTV1

‘Klommen over de hekken heen’

Inmiddels is ze al vijftien jaar verliefd op de dieren. ‘Het begon allemaal toen ik nog bij het bejaardentehuis in Wildervank nachtdiensten draaide. Daar broedde een zwaan en daar heb ik een verslag over geschreven.’ Avifauna Groningen pikte dat op en nodigde haar uit om een dag mee te lopen.

Vorig jaar lagen alle gelegde eieren in het water, ondanks dat er hekken om het nest heen stonden. ‘Blijkbaar klommen mensen gewoon over de hekken heen.’ Daarnaast was er vorig jaar een kleintje doodgebeten door een hond die langs liep.

Ook dit jaar zijn de zwanen in nood. De zwanen broeden namelijk niet op hun eerste nest dit jaar, maar ook hun derde nest alweer. ‘In het eerste nest lagen twee eieren, in het tweede nest lagen drie eieren en nu liggen er vier eieren.’

‘Andere prioriteiten’

Suk merkte samen met buurtbewoners op dat de nesten bedreigd worden nadat de scholen uit zijn. ‘Er woont iemand in de buurt die foto’s heeft gemaakt van degene die de nesten kapot maakt. Ik heb de handhaving ingelicht, maar zij hebben door krapte andere prioriteiten.’

Daarom gaat de Wildervankster regelmatig op bezoek bij scholen om voorlichting te geven over de zwanen. ‘We hopen dat het nu stopt.’

(Tekst gaat verder onder foto

Het mannetje zwemt in de omgeving van het nest rond | © Rutger Breider/RTV1

De zwanen in Veendam hebben nogal wat te verduren gehad de afgelopen tijd. Zo waren de zwanen in de eerste maand van 2021 kwijt. In 2017 werden er speciale borden geplaatst om automobilisten te waarschuwen voor de broedende zwanen, aangezien het jaar daarvoor een mannetjeszwaan was overreden.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal