Direct naar de inhoud.

Motorcoureur Delano Greven uit Alteveer wil naar de MotoGP: ‘Stap voor stap’

  • door:
  • op:
Delano Greven in volle focus voor de eerste vrije training. | © Mart Andres/RTV1

ASSEN/ALTEVEER – De 15-jarige Delano Greven uit Alteveer is een talentvol motorcoureur. Na Nederlands kampioen te zijn geworden in de Molenaars Cup in 2020 rijdt hij nu tussen de 24 grootste talenten van Europa bij de Northern Talent Cup. Zijn grote droom? De MotoGP.

Het is kwart voor negen vrijdagmorgen als Greven zich klaar maakt voor de eerste vrije training op het TT-Circuit van Assen. Na twee maanden trainen in Spanje en vrije trainingen op de Duitse baan van Oschersleben begint het seizoen voor Greven deze ochtend. De spanning is van zijn gezicht af te lezen.

Wennen

Als de motoren om iets voor negen uur beginnen te ronken is Greven op het natte circuit snel weg. Toch valt de training tegen. ‘Delano is eigenlijk niet gewend om in de regen te rijden,’ vertelt zijn trainer Theo van den Klooster na afloop. ‘Daarnaast rijden we dit jaar voor het eerst met Pirelli banden. Delano heeft altijd op Dunlop gereden dus ook dat is nog wennen.’

Als Greven na 25 minuten training terugkomt bij de tent is de teleurstelling groot. Hij rijdt de 23e tijd met 2.12.261. Toch is het geen schande want na een jaar blessureleed op dit podium staan is al een knappe prestatie. ‘Die blessure was heel vervelend’, zo geeft Greven aan. ‘Het was ook buiten mijn schuld om. Ik ben er gewoon vanaf gereden waardoor ik het hele seizoen heb gemist.’

(Tekst gaat verder onder de video)

Vertrouwen

Waar Greven in de voorbereiding van vorig seizoen veel jongens het snot voor de ogen wegreed moet hij nu opnieuw vertrouwen op doen. Toch ligt de ambitie hoog. ‘Ik wil dit jaar zo veel mogelijk in de top tien eindigen. Dat is het doel, maar alles wel stapje voor stapje,’ zo geeft hij nog maar eens aan.

Ook zijn ouders zien een andere Delano dan een jaar geleden. ‘Hij is nu niet vrij in zijn hoofd. Voor goede prestaties moet hij dat wel zijn,’ aldus moeder Ria Greven. Dat Delano niet vrij is in zijn hoofd heeft onder andere te maken met zijn verleden waarin hij veel gepest werd. ‘Dat raakt hem nog altijd en dat doet een moederhart pijn,’ zo vertelt zijn moeder.

(Tekst gaat verder onder de foto)
Het lieveheersbeestje tegen pesten op de motor van Delano. | © Mart Andries/RTV1

Lieveheersbeestje

Op zijn Honda NSF250R zit ook een opvallend detail. Aan het stuur zit een lieveheersbeestje vast. ‘Op de basisschool werd ik altijd veel gepest. Toen vond ik deze knuffel en zei ik tegen mama dit is een knuffeltje tegen pesten,’ zo legt Greven de speciale betekenis uit.

Wat er dit weekend allemaal mogelijk is tussen de grootste talenten van Noord-Europa weet Greven nog niet. ‘We willen zo ver mogelijk in de punten rijden. Daar ga ik mijn best voor doen.’ En als het allemaal goed gaat dit seizoen wordt er al gedacht aan een stap verder en wil Greven jongens als Colin Veijer en Zonta van den Goorbergh achterna. ‘Dan schrijven we mij in voor de Red Bull Rookies Cup. Vanuit daar kunnen we door naar de Moto3. Dat blijft de droom.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal