Direct naar de inhoud.

Tiener uit Stadskanaal betrapt op stiekem filmen van vrouw in toilet bouwmarkt

  • door:
  • op:
De rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen Foto: Catrinus van der Veen / ANP via RTV Noord

STADSKANAAL- Voor een poging om een vrouw te filmen tijdens haar toiletbezoek is een 18-jarige man uit Stadskanaal veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur. Hij moet zich ook laten behandelen, vindt de rechter.

De tiener werd op 27 september in een bouwmarkt in Groningen betrapt tijdens de filmpoging op het damestoilet. De jongen stond in het hokje daarnaast, op de toiletpot. Hij keek over de wand en hield zijn mobiele telefoon in de hand, klaar om te filmen. De vrouw hoorde en zag zijn poging en riep de beveiligers erbij.

Beelden van seksuele aard

De tiener bekende meteen. Op zijn telefoon stonden drie filmpjes van vrouwen tijdens hun toiletbezoek. Die zijn gemaakt op een andere locatie, zegt de jongen. Wie de vrouwen zijn, is onbekend gebleven. Volgens de rechter is het bewezen dat hij de beelden stiekem gemaakt heeft. Het in bezit hebben van stiekem gemaakte beelden van seksuele aard is strafbaar.

Niet meer doodnormaal

De tiener had geen idee waar de drang vandaan kwam en schaamt zich diep, zegt hij tegen de rechter. Het slachtoffer dat hem had betrapt, maakt in de rechtszaal gebruik van haar spreekrecht. ‘Een doodnormaal toiletbezoek in een openbare gelegenheid is voor mij niet meer doodnormaal’, zegt de vrouw.

Ze vraagt een schadevergoeding van 1000 euro. ‘Ik hoop dat het impact heeft dat jij mij moet betalen en dit jou ervan weerhoudt om het weer te doen.’ De officier van justitie eist een taakstraf van 60 uur, waarvan de helft voorwaardelijk volgens het jeugdstrafrecht. En daarnaast een behandeling om te voorkomen dat de jongen opnieuw de fout in gaat.

‘De vrouw die op het toilet zat is zich rot geschrokken’, zegt de rechter tegen de jonge verdachte. ‘Dat je wordt vastgelegd op deze manier, geeft je een vies gevoel.’ Daarnaast is de angst groot dat dergelijke compromitterende beelden op internet verschijnen. ‘Dat is hier gelukkig niet gebeurd’, zegt de rechter.

Psychische hulp

De rechter vindt het belangrijker dat de tiener zijn tijd steekt in zijn psychische behandeling, dan dat hij verplicht moet werken. Daarom houdt de rechtbank het bij een volledig voorwaardelijke straf. Daarnaast moet hij de vrouw 250 euro schadevergoeding betalen-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal