Direct naar de inhoud.

Ook in hoger beroep 14 maanden cel geëist tegen Jan Nieboer voor rol bij dreigbrieven windmolenbouwers

  • door:
  • op:
Anti-windmolenactivist Jan Nieboer | Hielke Bosch/RTV1

TWEEDE EXLOËRMOND/LEEUWARDEN – Bij het gerechtshof in Leeuwarden is 14 maanden celstraf geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar, tegen Jan Nieboer uit Tweede Exloërmond voor het versturen van tientallen dreigbrieven aan bedrijven die zich bezighielden met de bouw van twee windparken in Drenthe en Groningen. Die eis is bijna gelijk aan die van de rechtbank drie jaar geleden.

Nieboer blijft ontkennen betrokken te zijn geweest bij de dreigbrieven. ‘Mijn rol was luisteren en meepraten’, zo herhaalde Nieboer wat hij eerder zei bij de rechtbank in april 2021. Nieboer en Jan H. uit Meeden werden destijds veroordeeld tot één jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk. Nieboer ging in beroep; Jan H. zag daarvan af. De drukker werd in een andere rechtszaak vrijgesproken van een taakstraf wegens gebrek aan bewijs.

De voorman van protestgroep Platform Storm en de vroegere leider van Storm Meeden werden in 2019 aangehouden, nadat ze lange tijd waren afgeluisterd als ze op donderdagochtenden bij McDonalds in Stadskanaal samenkwamen en uitgebreid praatten over hoe ze de misdrijven zouden gaan plegen. De brieven hadden als doel de ondernemingen te laten stoppen met de bouw van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer in de Drentse Veenkoloniën en Windpark N33 bij Meeden.

Geen kennis inhoud dreigbrieven

Nieboer zei vandaag bij het gerechtshof in Leeuwarden dat hij niet wist wat er op geheugensticks stond die Jan H. hem verzocht te laten uitprinten. ‘Ik heb in mijn rol als woordvoerder van het Platform Storm niet willen weten wat er op die sticks stond. Ik was alleen de postbode. De teksten die zijn afgedrukt heb ik niet eens gezien. De spullen kwamen in een gesloten envelop terug. Ik wilde op geen enkele manier in verband gebracht kunnen worden met wat er op die stickjes stond.’

De rechtbank vond dat hij wel rekening hield met de mogelijkheid dat er iets op de stickjes stond dat het daglicht niet kon verdragen. Het Openbaar Ministerie (OM) wees ook op een actieve rol van Nieboer bij het drukken. Nieboer betaalde de drukker twee keer en adviseerde de drukker om de stickjes met handschoenen aan te raken.

De adressenlijst die Nieboer opstelde was volgens hem voor het sturen van een ‘signaalbrief’ naar bedrijven die betrokken waren bij de bouw de windmolens. Het Openbaar Ministerie stelde dat er wel degelijk een verband is tussen de signaalbrief, asbestpamfletten, een zwartboek en dreigbrieven. ‘Teksten in de dreigbrieven zijn teruggevonden in aantekeningen van Nieboer’, aldus het OM.

Verder wijzen de stijl, opmaak en bevestiging van asbestpamfletten met tiewraps volgens het Openbaar Ministerie op uitingen van één en dezelfde groepering en een nauwe samenwerking tussen H. en Nieboer.

Geen tegengas gegeven

Verder vroeg de rechtbank zich af waarom Nieboer geen tegengas bood tegen de uitingen van H. om een vuurwapen aan te schaffen en bruggen onklaar te gaan maken; de rechtbank noemde de term jaknikker. ‘Waarom bent u niet naar de politie gegaan?’ Nieboer antwoordde daarop dat dit achteraf gezien misschien beter was geweest. ‘Maar ik heb heel veel dingen gehoord die niet uitkwamen’, aldus Nieboer.

Het Openbaar Ministerie vroeg Nieboer over een mogelijke bijdrage van 3.500 euro van Platform Storm voor de aanschaf aan een vuurwapen. ‘Ik heb meegepraat over dat geweer. Ik zei dat er bij Storm 3.500 euro op de rekening stond. Bij die uiting stopte het’, aldus de voormalig voorman van Platform Storm.

Het OM wees op de impact van de dreigbrieven op bedrijven. ‘Het gaat om het intimideren van ondernemers. Ze waren angstig. Het veiligheidsgevoel is aangetast en verdachte is hiervoor medeverantwoordelijk.’

Zakelijke gevolgen celstraf

Eerder gaf Nieboer aan niets meer met het windmolendossier te maken willen hebben. Hij zei vandaag dat hij momenteel alleen nog penningmeester van het inactieve Platform Storm. Ook loopt er nog een procedure bij de Raad van State waar hij bij betrokken is.

Nieboer heeft al 43 dagen in voorarrest gezeten. Hij zou nog 4,5 maand celstraf uit moeten zitten. Omdat hij dat niet wilde, ging hij in hoger beroep. Ook het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Nieboer gaf bij de zitting aan dat zijn administratiekantoor mogelijk failliet zou kunnen gaan als hij daadwerkelijk de cel in moet.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal