Direct naar de inhoud.

Nedmag en provincie lijnrecht tegenover elkaar: dwangsom voorlopig van tafel

  • door:
  • op:
Het terrein van Nedmag in Veendam | © Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – De dwangsom van 250.000 euro die Nedmag kreeg opgelegd door de provincie, voor het uitstoten van teveel lood, hoeft vooralsnog niet betaald te worden. Dat heeft de rechter besloten tijdens een voorlopige voorziening tussen Nedmag en de provincie Groningen. Het zoutbedrijf geeft aan vanaf ‘dag één’ bezig te zijn geweest met het probleem. De provincie trekt dat in twijfel.

In september 2022 werd door de provincie vastgesteld dat Nedmag teveel lood uitstoot. Dit zou slecht zijn voor de volksgezondheid. Het bedrijf kreeg daarom 1,5 jaar de tijd om een oplossing te zoeken, maar volgens Nedmag is dat een lastige klus. Zo zou er onder andere een bepaald filtersysteem moeten worden geplaatst, dat lastig leverbaar is.

Geen reactie

Deze anderhalf jaar was daarom te kort voor Nedmag en dus vroeg het bedrijf in juni 2023 om uitstel. Echter kreeg het zoutwinningsbedrijf pas acht maanden later reactie. De provincie stuurde in februari dit jaar een brief met als antwoord: ‘nee’. Het verzoek om uitstel te krijgen, tot in elk geval het na 2024, ging dus niet door. ‘Na het zomerreces in 2023 heeft de provincie mondeling meegedeeld dat wij vasthouden aan de termijn’, zo laat de provincie Groningen desgevraagd weten. Maar de formele brief kwam pas acht maanden later in februari 2024. ‘Dit had eerder gemoeten’, geeft de provincie toe.

Daarnaast geeft de provincie aan dat deze 1,5 jaar tot stand is gekomen op basis van een plan van aanpak dat Nedmag gemaakt heeft: ‘Bij een last onder dwangsom moet een redelijke hersteltermijn worden gesteld. De 1,5 jaar is tot stand gekomen op basis van een plan van aanpak dat Nedmag heeft gemaakt om de overtreding ongedaan te kunnen maken. Hiermee heeft Nedmag ruim de tijd gekregen, gegeven het feit dat de aanpassingen complex zijn’, zo stelt de provincie.

Te laat begonnen met verbeteringen

Tevens vindt de provincie dat Nedmag binnen deze 1,5 jaar te laat is begonnen met de verbeteringen. ‘Deze uitspraak gaat over het opschorten van de termijn van de last onder dwangsom. Wij zijn van mening dat Nedmag te laat is begonnen met de verbeteringen en dat leidt tot het voortduren van de te hoge uitstoot.’

Nedmag staat hier lijnrecht tegenover en zegt juist al vanaf het begin hier hun best voor te hebben gedaan. ‘Wij streven ernaar verantwoordelijk en milieubewust met de omgeving om te gaan’, aldus een woordvoerder van het zoutwinningsbedrijf. ‘We zijn vastbesloten om de overheidsvoorschriften te respecteren en na te leven. We zijn daarom vanaf dag één oplossingsgericht te werk gegaan en hebben ons welwillend opgesteld. Het heeft tijd gekost om dit vraagstuk goed in kaart te brengen. Daarnaast zijn we afhankelijk van levertijden, moet er personeel en een vergunning komen voor de bouw van het filter en daarnaast moet het filter goed gaan functioneren. Om deze reden zijn we in beroep gegaan tegen de dwangsom van de provincie.’

Gezondheidsonderzoek

De provincie geeft daarnaast aan dat ‘de dwangsom is opgelegd vanuit het belang de leefomgeving te beschermen.’ Gedeputeerde Tjeerd van Dekken kondigde in november 2023 een gezondheidsonderzoek van de GGD aan. Dit onderzoek moet nog steeds plaats vinden en dus kon de provincie geen mogelijke inhoudelijke argumenten geven om de dwangsom niet uit te stellen.

6 weken uitstel

De rechter heeft besloten zes weken verlenging te geven aan Nedmag. De provincie zal de dwangsom dan ook niet intrekken. Nedmag verwacht pas in het najaar het probleem te hebben opgelost. ‘We focussen ons met name op de levering van het filter en de voorbereiding van de installatie hiervan. Naar verwachting zal het filter het vierde kwartaal van dit jaar operationeel zijn.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal