Direct naar de inhoud.

Twaalf lintjes uitgereikt tijdens lintjesregen in de regio

  • door:
  • op:
© RTV1

REGIO – In de gemeentes Borger-Odoorn, Stadskanaal en Veendam zijn in totaal twaalf lintjes uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen een dag voor Koningsdag. De regio kent één nieuwe ridder en elf nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau.

Borger-Odoorn

In de gemeente Borger-Odoorn heeft burgemeester Jan Seton vrijdagochtend vijf lintjes uitgereikt. Vier van hen werden Lid in de Orde van Oranje Nassau en Jan Rosing uit Borger werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Rosing begon ooit voor het zogenoemde Faunaloket. Dit was in de tijd toen alles rondom verantwoording over faunabeheer nog in de kinderschoenen stond. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van databases, beheersplannen en de informatievoorziening naar de wildbeheereenheden en jagers. Voor de Overijsselse, Drentse en Groningse wildbeheereenheden en jagers is hij het ‘single point of contact’ voor de meest uiteenlopende zaken betreffende faunabeheer. Naast zijn werk is Rosing ook als vrijwilliger actief op diverse terreinen. Zo is hij sinds 1981 actief betrokken als organisator en coördinator van Tentoonstellingsvereniging Oostermoer en Stichting Oostermoerfeest Borger.

Albert Daanje uit Borger werd Lid in de Orde van Oranje Nassau. Sinds 25 jaar is Daanje voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor de Volkszang, afdeling Gasselternijveen. Tijdens de kerstconcerten is hij de ‘spreekstalmeester’ en leest hij ook de kerstgedichten en -verhalen voor. Daarnaast was Daanje de medeoprichter en dirigent van het Nieveenster Jongenskoor uit Gasselternijveen. Hij heeft zich 25 jaar ingezet voor dit koor. Van 1989 tot 1996 was hij medeorganisator van de jaarlijkse Triatlon in Gasselternijveen. En in het verleden was hij als vrijwilliger betrokken bij de Lagere School en de buurtvereniging van Gasselte

Ook Jan Bischop uit Exloo werd Lid in de Orde van Oranje Nassau. Van 1991 tot 1999 was  Bischop penningmeester bij Tennisvereniging Emmen. De vereniging maakte in die tijd een forse groei door. Bischop was ook penningmeester bij het Golfpark in Exloo van 2012 tot 2022 en is dat tegenwoordig nog altijd van het Hippisch Centrum in Exloo. Hier werkt hij ook mee aan het weer opbouwen en op de kaart zetten van het Hippisch Centrum. Van 2009 tot 2018 was de heer Bischop vrijwilliger op het beheerkantoor van Staatsbosbeheer.

Albert van Maanen uit Nieuw-Buinen was in de jaren ’80 actief als klusjesman binnen de kerk in Londerzeel (België). Na 1991 werd de heer Van Manen kerkenraadslid van de Gereformeerde Kerk in Nieuw-Buinen. Hij heeft sinds 1991 de functies van onder andere ouderling/scriba en secretaris vervuld. Maar ook voor een technische klus in het kerkgebouw draait hij zijn hand niet om. In de jaren daarna werd één kerkgebouw afgestoten en de andere kerk verbouwd. Van Maanen was voorzitter van de renovatie-, nieuwbouw- en verbouwcommissie. Daarnaast houdt hij zich bezig met de preekvoorziening, de jaarlijkse verkiezingsprocedure en het digitale gemeenteboekje. In coronatijd zorgde hij er voor dat tijdens de digitale kerkdiensten er toch eigen gemeentezang ten gehore werd gebracht. Hij zocht deze liederen uit het digitale archief. In 2002 is de heer Van Maanen lid geworden van het bestuur van de CDA-fractie in Borger-Odoorn en hielp hij een aantal jaren bij de Voedselbank. Voor al deze diensten is Van Maanen nu door de koning geëerd als Lid van de Oranje Nassau.

Datzelfde geldt ook voor Goos Drent uit Valthe. Hij was van 1991 tot 2018 lid van de jeugdcommissie van voetbalvereniging Oring in Odoorn. Vanuit die rol was hij actief betrokken bij de vorming en in stand houding van de Samenwerkende Jeugd Organisatie HOC. In 2000 is  Drent bestuurslid geworden van voetbalverenging Oring. Zo had hij een belangrijke rol bij de fusie in 2013 met Hunso uit Exloo. Dit herhaalde hij later nog een keer, bij de fusie tussen de voetbalverenigingen HOC en Valtherboys uit Valthe. Vanaf 2013 is Drent teammanager van het eerste elftal van HOVC. Vanaf de oprichting in 1995 heeft de heer Drent verschillende functies in het bestuur van Stichting Udik gehad. Op dit moment is hij al meer dan vijftien jaar de voorzitter. Stichting Udik is eigenaar van het dorpshuis Oes Hokkie in Klijndijk en organiseert diverse activiteiten voor het dorp Klijndijk.

De 5 koninklijke onderscheidingen die werden uitgereikt in gemeente Borger-Odoorn| © Larou de Jong/ RTV1

Stadskanaal

In Stadskanaal kreeg fervent hardloper Harm Kruit een lintje. Hij werd Lid in de Orde van Oranje Nassau. Kruit zet zich al meer dan dertig jaar in als vrijwilliger bij hardloopvereniging de Runners. Hiervan is hij tien jaar voorzitter geweest en inmiddels al meer dan 25 jaar (hoofd)trainer. Daarnaast heeft hij verschillende lopen opgezet en georganiseerd, zoals de nieuwjaarsloop, de bevrijdingsloop en de mini Klap tot Klaploop. In 2012 werd hij benoemd tot erelid.

Medelid en vrijwilliger Bert ten Hoff omschrijft Kruit als: ‘Een enthousiaste pleiter van de hardloopsport en een uitstekende voorzitter van de club.’ Naast zijn vrijwilligerswerk voor de Runners heeft Kruit zich ook jarenlang ingezet voor de RUN Winschoten.

Kruit kreeg zijn lintje uit handen van burgemeester Klaas Sloots, die voor de gelegenheid een Runners-shirt had aangetrokken.

De burgemeester had over zijn overhemd een hardloopshirt aangetrokken | © Runners Stadskanaal

Veendam

In Veendam heeft waarnemend burgemeester Sandra Korthuis vrijdagochtend in de raadszaal zes lintjes uitgereikt. Clementine Drenth-Boer, Jan Hidding, Gieneke Romp-Evenga, Roelie Dijk- van der Lende en André en Annie Korthuis werden alle zes Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Clementine Drenth-Boer is sinds 1989 vrijwilliger bij de Welfare Club. De Welfare Club is ontstaan vanuit het Rode Kruis. Toen het Rode Kruis stopte met deze groep heeft het A.G. Wildervanckhuis de vrijwilligers en de groep overgenomen.  De club komt wekelijks bijeen om de handwerken en te knutselen. Met de inzet van Drenth-Boer kan de club zelfstandig functioneren. Ze is sinds oktober 2000 ook vrijwilliger bij woon-zorg en revalidatiecentrum Veenkade. Ze ondersteunt bij de organisatie van verschillende activiteiten zoals bijvoorbeeld het Alzheimercafé.

Jan Hidding heeft zich naast zijn jarenlange ervaring als hoofdonderwijzer van een basisschool in Veendam tientallen jaren als vrijwilliger verdienstelijk gemaakt op sportief- en  geologisch vlak. De 83-jarige Hidding uit Veendam heeft zich sinds 1994 ingezet voor activiteiten op geologisch terrein. Hij organiseert al bijna dertig jaar geologische excursies in Nederland, Duitsland, België, Denemarken en Frankrijk en is daarbij excursieleider. Hidding is auteur van artikelen over de evolutie van het leven op aarde, waarmee hij zijn uitgebreide geologische kennis heeft vastgelegd. De artikelen zijn gepubliceerd in een geologisch tijdschrift van de geologische vereniging in Groningen.

Ook is Hidding al vele jaren actief als vrijwilliger bij de Tennis-en Padelclub Veendam. Daarnaast was hij tien jaar voorzitter van de Stichting Peuterspeelzalen Veendam en 2 jaar bestuurslid van het sport -en recreatiecentrum ‘de Menterne’ in Muntendam.

De Veendammers die tijdens de lintjesregen werden onderscheiden | © Thijs Hendriksen/RTV1

Gieneke Romp-Evenga uit Veendam is vanaf 1979 lid van toneelvereniging De Harmonie. De toneelvereniging speelt volkstoneel in het Groninger dialect in dorpshuis De Wending in Zuidwending. Van 1973 tot aan 2021 was ze als vrijwilliger actief bij dorpshuis De Wending. Ze vervulde vrijwel alle taken: inkoop, bediening, bardiensten, catering en schoonmaken. Daarnaast was ze bestuurslid en vrijwilliger bij de Algemene Gymnastiekvereniging Ommelanderwijk Zuidwending (OGAZ) en heeft ze ook een aantal jaren in het bestuur van de Plattelandsvrouwen gezeten

Roelie Dijk- van der Lende uit Veendam zet zich op veel fronten al jaren belangeloos in voor de maatschappij. Al meer dan 25 jaar is ze vrijwillig zorgcoördinator bij de vakantieweken van Het Vakantiebureau van de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk (PSDV). Ze ondersteunt al meer dan 10 jaar een gezin met een dochter met een meervoudige beperking. Vanaf 2016 is ze voorzitter van de vrouwenvereniging Passage Wildervank-Veendam. Als ze merkt dat iemand van de leden ondersteuning nodig heeft, gaat ze erheen om te helpen.

In 1990 werd ze samen met haar man koster van de PKN kerk in Wildervank. Na een verhuizing naar Spijk kwam ze twaalf jaar later terug en werd Dijk-Van der Lende ouderling. Ze helpt nu bijvoorbeeld mensen die slecht ter been zijn met boodschappen. Daarnaast is mevrouw Dijk al meer dan zeventien jaar mantelzorger van haar kleinzoon die veel aandacht en begeleiding nodig heeft. Ze haalt hem regelmatig op uit Nijmegen om de ouders te ontlasten.

André en Annie Korthuis zetten zich al sinds 1983 in voor de gemeenschap in het dorp Bareveld. Meneer Korthuis is beheerder en voorzitter van buurthuis de Maagdenpalm. Daarnaast is hij ook lid van het wijk- en buurtbeheer Bareveld. Hij is de spin in het web die mensen met elkaar verbindt en zet zich in om Bareveld leefbaar te houden.

André en Annie organiseren allerlei activiteiten in buurthuis de Maagdenpalm zoals darts, bingo en de kinderclub. In de jaren negentig zorgden ze ervoor dat de overwoekerende ijsbaan weer in goede staat ging functioneren. Ze maakten zich samen met het wijk- en buurtbeheer sterk voor het behoud van een basisschool in het gebied. OBS de Sleutel is nu een bloeiende school waar veel activiteiten plaatsvinden. Het echtpaar Korthuis heeft zich volop ingezet voor de herstructurering van de buurt. Mede dankzij hun inzet zijn meer dan zestig verouderde sociale huurwoningen  gesloopt en kwam er nieuwbouw voor terug.

André Korthuis ontving in 1998 een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds. Hij heeft twee  kinderen uit een brandende woning gehaald. Bij de zoektocht naar het derde kind riskeerde hij zijn eigen leven. De brandweer vond het meisje dat de brand helaas niet overleefde.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal