Direct naar de inhoud.

Koningsdag in de regio: Dorpsontbijt, Vrijmarkten en Toeterrit

  • door:
  • op:
De vrijmarkt in Veendam | © Jelmer Wijnstra/RTV1

BORGER/VEENDAM – Koningsdag in de regio was één groot feest. In Borger was zaterdagochtend in alle vroegte al een dorpsontbijt met een vrijmarkt. Ook in Stadskanaal en Veendam waren er vrijmarkten die goed bezocht werden. Daarnaast was in Veendam voor de dertigste keer de toeterrit.

Om half negen ’s ochtends is het al goed druk op het dorpsplein van Borger. Om acht uur is daar het traditionele dorpsontbijt begonnen. Er staat al een rij tot aan de rotonde midden in het dorp en iedereen pakt een croissantje of een broodje met gebakken ei. ‘Gezelliger dan dit is er niet,’ zo vertelt een vrouw die helemaal in de Koningsdagsferen is met een oranje hoedje. ‘Dat komt vooral door de mensen. Het zal niet gek wezen om dit vaker te doen.’

Verbinding

Ook burgemeester van Borger-Odoorn en inwoner van het dorp, Jan Seton, is aangeschoven voor het ontbijt. Hij geniet volop, maar het mooiste van alles vindt hij de ontmoeting. ‘Dat je met elkaar kunt praten, ook met mensen die je nog niet kent dat werkt heel verbindend.’ Dat het ondanks dat de Koning naar Emmen komt, nog zo druk was bij het dorpsontbijt verbaast Seton niet. ‘Mensen willen eerst naar het dorpsontbijt en daarna zien ze wel wat ze gaan doen.’

(Tekst gaat verder onder de video)

Koekblikken en Grabbelneus

Een uur later is het in Veendam ook al goed druk. De zolders zijn weer leeggeplunderd en op de vrijmarkt wordt er een tweede leven ingeblazen. Bij het Kerkplein zijn twee jongens oude koekblikken en koffieapparaten aan het verkopen. Wat daarbij opvalt is dat één van de twee dat doet in korte broek. ‘Koud? Nee hoor, het is heerlijk zo hier in het zonnetje.’

Op het Veenlustplein staat een jochie van een jaar of 10 met verschillende knutselwerken. Zo kun je er blikgooien en is er een spookvilla waar je doorheen moet balanceren met een balletje. Het hoogtepunt is toch wel de grabbelton die hij heeft gemaakt. Het is namelijk geen grabbelton, maar een grabbelneus. ‘Ik heb het samen gemaakt met mijn vader. Mama klust niet zo graag, die is meer van het schoonmaken,’ aldus de jongen.

(Tekst gaat verder onder de video)

Knallende uitlaten en brommende motoren

Bij Café de Toeter aan het Beneden Westerdiep in de Parkstad zijn er dan steeds meer knallende uitlaten te horen en brommende motoren. De dertigste toeterrit staat op het punt van beginnen. ‘Het is wel een paar centen waard hoor,’ zegt een man terwijl hij zijn motorhelm afzet. ‘Als je dit alles verkoopt kun je er een mooie auto van kopen.’

Binnen in het café staan ondertussen de initiatiefnemers van de allereerste toeterrit: Lenus & Alida Ottjes. Na 25 trouwe dienstjaren droegen ze na de editie van 2017 het stokje over aan Bogdike. ‘We hebben altijd gezegd dat je op je hoogtepunt moet stoppen. Je merkt ook dat je een dagje ouder wordt,’ zo laat Lenus weten. Om nu terug te zijn voelt dubbel. ‘We zijn alleen wel heel blij dat alles doorgaat.’

(Tekst gaat verder onder de video)

Als Lenus even na elf uur op de toeter blaast is de dertigste editie officieel van start. Eén voor één komen de oldtimer motoren voorbij. Na een rit langs Bourtange en Ter Apel komen de iets meer dan vijftig deelnemers iets na vier uur ’s middags weer terug bij Café de Toeter.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal