Direct naar de inhoud.

Aanleg skeeler- en ijsbaan Drouwenerveen is begonnen: ‘Zorgt voor winterpret in de zomer’

  • door:
  • op:
De eerste betonlaag is gestort op de ijs- en skeelerbaan in Drouwenerveen | © Avitec

DROUWENERVEEN – De zomerse temperaturen zijn in aantocht, maar Marinus Hulshof kan niet wachten tot hartje winter. In Drouwenerveen is namelijk de aanleg van een skeeler- en ijsbaan gestart. Deze week is de eerste betonlaag gestort.

Hulshof is initiatiefnemer van het plan. “We zijn al vijf jaar lang bezig om de plannen werkelijkheid te maken, zoiets kost veel tijd.”

Langgekoesterde droom

De 200 meter lange baan is een lang gekoesterde droom van het dorp. “We hadden natuurlijk een kleine ijsbaan, maar de folie op die baan is al jaren lek”, aldus Hulshof. Tijd voor een nieuwe, multifunctionele baan dus.

De baan zal niet alleen functioneren voor schaatsen en skeeleren. “Binnenin komt hekwerk met doelen voor een voetbalveld. En we willen zorgen dat er meer sport- en spelactiviteiten gerealiseerd kunnen worden.” Bepaalde sportclubs zouden bijvoorbeeld hun trainingen op de baan kunnen geven.

Proces

Dat dit een jarenlang proces zou zijn, had Hulshof van tevoren al ingecalculeerd. “Je moet aan veel regels voldoen. Eerst archeologisch onderzoek, toen flora- en faunaonderzoeken, alles afstemmen met het waterschap. Er gaat nou eenmaal veel tijd overheen.”

Die tijd was het meer dan waard, want als alles volgens de planning verloopt, dan kunnen de eerste rondjes begin juni geskeelerd worden. Als het in de winter een graad of 4 wordt, dan wordt de baan voorzien van water met behulp van sproeisystemen.

Koek- en zopie

En de oude ijsbaan? Die wordt omgetoverd tot een klein natuurpark. “We hebben bomen moeten kappen om ruimte te maken voor de nieuwe ijsbaan, dat aantal bomen zullen we herplanten op de plek van de oude ijsbaan”, vertelt Hulshof.

De koek- en zopiekraam stond op instorten en is daarom afgebroken. Hulshof: “De nieuwe ijsbaan zit naast het dorpshuis, dat is perfect. Maar we willen ook een klein verrijdbaar kraampje maken voor op de baan. Zo kan er tijdens het schaatsen ook wat geconsumeerd worden.”

Financieel plaatje

De droom van het dorp kon werkelijkheid worden doordat de initiatiefnemers een flinke subsidie konden krijgen vanuit het gebiedsfonds. Het gehele project heeft tussen de 200.000 en 250.000 euro gekost.

De subsidie is er gekomen vanwege de komst van de windmolens van windpark Drentse Monden en Oostermoer. Het geld uit het fonds kon voor dergelijke projecten gebruikt worden, die de leefbaarheid van de omliggende dorpen vergroten. Zonder dit geld was de baan volgens Hulshof niet te betalen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal