Direct naar de inhoud.

Hier vinden de herdenkingen plaats in de regio

  • door:
  • op:
© Hielke Bosch/RTV1

REGIO – Om 20 uur zaterdagavond staat Nederland twee minuten stil bij alle slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en alle slachtoffers van de oorlogen en vredeoperaties daarna. In de Veenkoloniën zijn er ook verschillende herdenkingen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Borger-Odoorn:

In Borger-Odoorn zijn er in totaal zeven herdenking: Borger, Exloo, Nieuw-Buinen, Odoorn, Valthe/Klijndijk, Valthermond en 2e Exloërmond.

In Borger is vanaf 19 uur in de Goede Herderkerk een korte herdenkingsbijeenkomst met een algemeen karakter. Daarna is er een stille tocht langs de plek van de monumenten aan de Torenlaan en het
herinneringsteken aan de Hunebedstraat voor afgevoerde en niet teruggekeerde Joodse inwoners. De stille tocht start om 19.45 uur op het plein aan de Brinkstraat, achter de Goede Herderkerk. Bij de monumenten aan de Torenlaan en de Hunebedstraat worden bloemen gelegd.

In Exloo wordt een stille tocht gehouden vanaf het gemeentehuis naar het monument waar op 11 januari 1944 een Amerikaanse B-24 bommenwerper in het bos neerstootte. De stoet vertrekt tussen 19.30 en 19.40 uur. In het bos zijn bij het monument verschillende toespraken en worden kransen gelegd.

In Nieuw-Buinen wordt in de PKN-kerk, aan de Kerklaan van 19.15 tot 19.45 uur een korte algemene herdenkingsbijeenkomst gehouden. Na de herdenkingsbijeenkomst start er om 19.50 uur vanaf het Tussendiep een stille tocht naar het monument aan de Kerklaan. Bij het monument worden verschillende kransen gelegd. RTV1 zendt de herdenking in Nieuw-Buinen live uit op tv.

In Odoorn wordt een stille tocht gehouden ter herdenking van de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. De stoet vertrekt om 19.30 uur vanaf de aula aan de Schaapstreek in Odoorn. De stoet gaat achter de begraafplaats lang waar bij de graven van Johannes Schoenmaker en Albertus Zefat bloemen gelegd kunnen worden. Daarna gaat de stoet naar het monument op de Boshof. Hier worden ook verschillende bloemstukken gelegd.

(Tekst gaat verder onder de foto)
© Hielke Bosch/RTV1

Valthe-Klijndijk is een stille tocht naar het monument bij het voormalige Onderduikershol in het Valtherbos. Om 19.30 uur wordt er verzameld bij het sportveld Duurshof in Valthe. De stoet vertrekt om 19.35 uur. Bij het herdenkingsmonument zal een kort herdenkingsmoment plaats vinden.

De herdenking in Valthermond begint om 19.15 uur bij OBS De Aanloop. Om 19.20 uur start de stille tocht naar het monument aan de Vrijheidslaan. Hier zullen verschillende toespraken worden gehouden en bloemen gelegd worden.

Dit jaar wordt ook in 2e Exloërmond een herdenking gehouden, waarbij speciaal gedacht zal worden aan Boleslaw Stachon, een Poolse militair die in 1e Exloërmond is gesneuveld. Vanaf 19.10 uur is er een ontvangst bij het Odeon Cultuurhuis. De stille tocht vertrekt om 19.30 uur naar het kerkhof aan het Noorderdiep/Kerkhoflaan, waar bij de stilteruimte de herdenking wordt gehouden. Hier zullen verschillende toespraken zijn en worden er bloemen gelegd.

Stadskanaal:

In Stadskanaal zijn er op op vijf plekken herdenkingen: Stadskanaal, Onstwedde, Alteveer, Mussel en Musselkanaal.

In Stadskanaal begint de herdenking om 18.30 uur bij het verzetsmonument bij het Julianapark. Na een toespraak en kranslegging gaat de stoet naar het Pools Oorlogsmonument aan het Generaal Maczekplein. Na een aantal toespraken en het leggen van bloemen gaat de stoet naar het Joods Oorlogsmonument aan de Navolaan. De namen van de oorlogslachtoffers worden voorgelezen en er worden bloemen gelegd.

In Onstwedde is er een herdenking bij het herdenkingsmonument op de Brink. Hier zullen verschillende toespraken plaatsvinden en zullen ook bloemen worden gelegd.

(Tekst gaat verder onder de foto)
Herdenking in Onstwedde in 2023. | © Hielke Bosch/RTV1

In Musselkanaal wordt er verzameld bij de koepel aan het Willem Diemerplein. Vanaf daar wordt er in een stille tocht gelopen naar het monument bij de IJzeren Klap. Naast de twee minuten stilte zijn daar toespraken en worden er kransen gelegd.

In Alteveer wordt er verzameld op het Kerkplein voor de protestante kerk. Vanaf daar is er een stille tocht naar het oorlogsmonument in het dorp. Na een aantal toespraken worden er ook verschillende kransen gelegd.

In Mussel is er een samenkomst bij het monument aan de Wagenspoor. Ook hier worden verschillende bloemstukken gelegd en zijn er toespraken.

Veendam:

In Veendam is er een herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk. Die bijeenkomst begint om 18 uur. Na afloop is er een stille tocht die gaat via het Julianapark en het Joods Monument aan de Bendiksstraat naar de Engelse graven op de begraafplaats in het centrum van Veendam. De tocht eindigt bij het monument naast de Grote Kerk. Hier vindt om 20.00 uur de officiële herdenking plaats.

(Tekst gaat verder onder de foto)
Stille tocht op weg naar de Joodse begraafplaats in Ommelanderwijk. | © Ariënne Dozeman/RTV1

Er zijn ook officiële herdenkingen bij het verzetsmonument aan de Plantsoenlaan in Wildervank en bij de Joodse begraafplaats aan de Sluisweg in de Ommelanderwijk. Voor de bijeenkomst bij de Joodse begraafplaats wordt er om 19.30 uur verzameld bij Mertens Meubelen. Na de stille tocht vindt de herdenkingsbijeenkomst plaats op het grasveld voor de Joodse begraafplaats. In verband met de Sabat (de heilige rustdag voor de Joden) mag de Joodse begraafplaats in de Ommelanderwijk niet betreden worden.
-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal