Direct naar de inhoud.

Veendam bovenaan landelijk lijstje jeugdzorg: ‘Het is erg teleurstellend’

  • door:
  • op:
Foto ter illustratie | © RTV Drenthe

VEENDAM – Het percentage jongeren dat jeugdzorg krijgt is in de gemeente Veendam de een-na-hoogste van Nederland, namelijk 15,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alleen de gemeente Tiel heeft een nog hoger percentage dan de Parkstad. Daar krijgen 20,1 procent van de jongeren jeugdzorg.

Er zijn grote verschillen tussen gemeenten in het percentage jongeren dat jeugdzorg krijgt. In Tiel en Veendam was dat het hoogst, daar kreeg meer dan 15 procent van de jongeren tot 23 jaar jeugdzorg in 2023. In Schiedam, Raalte, Maassluis, Schiermonnikoog, Ameland, Staphorst en Vlieland was dat het laagst, minder dan 6 procent.

‘We zijn ons bewust’

Wethouder Ans Grimbergen die over de jeugdzorg gaat vindt het teleurstellend om te zien dat haar gemeente bovenaan staat in dit lijstje. ‘We zijn ons er van bewust dat de werkelijkheid veelkleuriger is dan een getal, maar het percentage geeft wel een beeld van waar we in deze regio van Nederland en ook in de gemeente Veendam tegenaan lopen.’

De gemeente Veendam probeert jeugdigen en hun ouders te ondersteunen bij vragen. Daarom hebben ze de afgelopen jaren meerdere initiatieven ingezet om te proberen de trend te doorbreken. ‘We organiseren de jeugdhulp dichter bij de leefwereld van de jeugdige door de inzet bij de huisarts, op scholen en informele zorg te organiseren.’

JEP Veendam

Daarnaast is een jaar geleden JEP Veendam gestart. Na een lichte toets is de ondersteuning van de meest voorkomende ambulante zorg beschikbaar. JEP is een samenwerking tussen een zestal zorgaanbieders die het makkelijker maken. Ook sluit de gemeente Veendam aan bij een provinciaal initiatief om de samenwerking tussen jeugdhulp en het onderwijs te versterken.

Ook Coöperatie Dichtbij is gevraagd om een reactie. Zij zijn een van de zes partijen die betrokken zijn bij JEP. Coöperatie Dichtbij wilde verder geen inhoudelijke reactie geven bij RTV1. Heb je zelf ervaring met jeugdzorg en wil je die met onze verslaggever delen? Neem dan contact op met Rutger Breider of laat het ons weten via onze tiplijn: 06-83481868.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal