Direct naar de inhoud.

Ruiters en amazones willen in Exloo laten zien klaar te zijn voor Parijs

  • door:
  • op:
De paarden warmen op voor de wedstrijd in de piste van Exloo | © RTV Drenthe

EXLOO – De wereld van de paardensport heeft dit weekend haar ogen gericht op de piste in Exloo, want bij het Concours Hippique willen internationale topruiters en -amazones laten zien dat ze klaar zijn voor de Olympische Spelen in Parijs over een kleine drie maanden.

Deelnemers uit achttien verschillende landen nemen deel aan de dressuurwedstrijden, die van vrijdag tot en met zondag worden gehouden. “Veel deelnemers willen zich hier in Exloo nog laten zien. En de buitenlandse deelnemers kennen dit jaarlijkse evenement ook goed, ze zeggen altijd dat ze hier graag naar toe komen”, vertelt Andries van Daalen van de organisaties.

Kwalificatie

Eind juni volgt er nog een officiële kwalificatiewedstrijd in Rotterdam. “Daarna gaan de bondscoaches kijken wie ze uiteindelijk meenemen naar Parijs”, vertelt Van Daalen. Maar een goede uitslag in Exloo kan zeker meewegen in dit oordeel. “Men wil hier graag hoge punten halen en laten zien wat ze kunnen.”

Het is een hele operatie om vanuit de andere kant van de wereld de hele entourage mee te nemen naar Exloo. “Het paard gaat in het vliegtuig en ook de trainers en de groomers vliegen mee. Er is een ruiter uit Australië die dit weekend maar twee keer rijdt. Die komt dus uit Australië voor achttien minuten hiernaartoe.”

Rust

Volgens Van Daalen wordt de wedstrijd in Exloo geroemd om, hoe kan het ook anders, de rust. “Wij proberen dat ook wel uit te stralen als evenement. Geen stress, geen gedoe, ze kunnen hier vaak even trainen in de piste. Dat is ook wel hoe wij dat graag willen.”

De sfeer in Exloo is dan ook moeilijk te vergelijken met bijvoorbeeld de wedstrijd in Rotterdam. “Dat is de Randstad. Daar is veel meer publiek en het is echt een publieksevenement. Die organisaties wil ook graag heel veel publiek hebben, daar is reuring. Ik zie het dan ook als compliment wanneer iemand zegt dat Drenthe rust uitstraalt.”

Bijzondere rentree

Een opvallende ruiter maakt dit weekend zijn rentree in de piste: Edward Gal, winnaar van een Olympisch bronzen medaille in 2012. Hij reed een aantal jaren geen wedstrijden, maar stapt dit weekend weer de bak in met zijn paard Total U.S. “Hij won in 2010 drie keer goud met zijn paard Totilas bij de Wereldruiterspelen. Het is dan ook grappig dan hij Exloo uitkiest om weer in actie te komen, voor het eerst in drie jaar”, besluit Van Daalen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal