Direct naar de inhoud.

Lekkage bij zoutwinning in Zuidwending bijna opgelost: ‘Angst is slechte raadgever’

  • door:
  • op:
Nobian is druk bezig met de herstelwerkzaamheden | © Rutger Breider/RTV1

ZUIDWENDING – Door een lekkage in de pekeltransportleiding van zoutwinningsbedrijf Nobian is het bedrijf deze leiding aan het vervangen. De winning is op het moment van het vinden van de lekkage direct gestopt. Op het boerenland boven de winning wordt op dit moment hard gewerkt om te zorgen dat binnenkort de winning van zout weer gestart kan worden.

Op 26 maart werd er een lekkage gemeld in de pekeltransportleiding richting de zoutfabriek in Delfzijl. Volgens het bedrijf is dit niet gevaarlijk voor de omwonenden. De lekkage vond plaats op ongeveer honderd meter van de woningen in het dorp. Door die lekkage zat er pekel in de grond om de winningslocatie heen. ‘We hebben de grond onderzocht en we hebben proefmonsters afgenomen van de grond om te kijken of deze weer schoon is’, aldus Pauline Hartsuiker van Nobian.

Testen en toestemming

Op dit moment wordt de vieze grond afgevoerd en is de grond zo goed als schoon. Ook is er een leiding van 450 meter vervangen. Voordat deze in gebruik genomen kan worden moet deze getest worden en moet het bedrijf toestemming krijgen van Staatstoezicht op de Mijnen (SODM). ‘De graafwerkzaamheden gebeuren bij een boer op het land. Hij kan als alles herstelt is door met zijn werkzaamheden.’

(Tekst gaat verder onder foto)

De locatie van de lekkage en waar het onderzoeksgebied is | © Nobian

Angst een slechte raadgever

Die boer is niet bang voor de afhandeling van Nobian. ‘De schaderegeling wordt allemaal afgehandeld. Het is niet de eerste keer dat het gebeurd en de vorige keer is het ook goed gegaan. Het komt allemaal wel goed als ze dat doen.’ Verder had hij niet zo veel over de zaak te zeggen. Zijn vader vult aan dat angst een slechte raadgever is.

Veilig in gebruik

Momenteel wordt de nieuwe leiding getest. Naar verwachting zullen deze werkzaamheden in de eerste helft van mei afgerond zijn. ‘Pas nadat de leiding is getest en deze weer veilig in gebruik kan worden genomen, kunnen we de productie door de leiding weer opstarten. Het SODM ziet hierop toe’, aldus Hartsuiker.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal