Direct naar de inhoud.

Repetities voor Gronings Vuur in volle gang: voorstellingen in en over de Veenkoloniën

  • door:
  • op:
De repetitie van de voorstelling ‘Torf’ | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – In de laatste maand van mei moet het gaan gebeuren: theatervoorstellingen in en over de Veenkoloniën. Het reizende cultuurprogramma Gronings Vuur treedt onder de noemer ‘VanHier’ op in Pekela, Veendam en Stadskanaal. Het moet voor bezoekers een reis door de Veenkoloniën worden, zowel letterlijk als in het toneelspel. De repetities zijn in volle gang; in Stadskanaal gebeurt dat in de Semsstraatkerk. 

Het is een zonnige warme zondag als vanuit de kerk een kakofonie aan muziekklanken komt. Onder leiding van regisseur Mees van den Bergh worden spel en muziek aan elkaar gelijmd.

‘Noorden is van mij’

Tussen de instrumenten door loopt acteur Wouter van Oord, die de hoofdrol van Torf speelt. ‘Torf is het veen, de grond, Stadskanaal’, legt Van Oord zelf uit. Hij is als Drent met een Groningse vader en een Friese moeder een echte noorderling te noemen. ‘Het noorden is van mij, zo voelt dat.’ De rol zit hem dus gegoten als een jas, ofwel als de bontjas die hij in zijn rol draagt. Daarmee stapt hij tijdens de repetitie tussen de muziek door, terwijl hij het verhaal van de veengronden vertelt. 

Ambacht en trots

‘Het is ook echt een verhaal over de omgeving Stadskanaal’, vertelt regisseur Mees van den Bergh. ‘Vanaf het eerste moment dat ik hier kwam kon ik niet onder het ambacht en het harde werk uit. Dat is ook de trots die ik van de inwoners terugkrijg. Dat verhaal, over dat landschap willen we vertellen met Torf.’ 

De voorstelling zelf zal gespeeld worden achter de iconische watertoren. ‘Het gras is net gemaaid, binnenkort wordt de tribune geplaatst en dan kunnen we los.’ 

De voorstellingen van Gronings Vuur vinden plaats op 24, 25 en 26 mei in zowel Stadskanaal, Pekela als Veendam. In de Parkstad zal de voorstelling gaan over het werk in de strokartonfabriek rond 1930 en in Pekela zal er een toneelstuk worden opgevoerd rond scheepsvrouw Alda. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal