Direct naar de inhoud.

Legostad in centrum Veendam weg: ‘In eerste instantie is het jammer’

  • door:
  • op:
Het lege pand in de Winkler Prins Passage | © Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – Wie de afgelopen tijd heeft rondgewandeld in het centrum van Veendam was het afgelopen maand een bijzondere verrassing. De uitgestalde Lego in de Winkler Prins Passage was weggehaald. De 44-jarige Gertjan Oldenburger werd verzocht alle Lego weer op te ruimen nu er een nieuwe beheerder op is gekomen.

Het verhaal begon een aantal jaren geleden toen Oldenburger werd benaderd door de winkeliers in het centrum van Veendam. Het voormalig ING-kantoor kwam vrij en de toenmalige beheerder van de passage wilde deze beschikbaar stellen aan de centrumwinkeliers.

Aan de slag

In 2023 kon de Lego-fan aan de slag in het pand. ‘Er was een vitrine waarin we zijn begonnen. Daar heb ik eerst Lego uit de jaren ’70, ’80 en ’90 neergezet. Dat waren allemaal bestaande legosets. Toen ik ook bij het tweede raam ging bouwen, opende ik daar een lange straat. Voor de grap had ik wat straatnaamborden uit Veendam en de plaatsnaamborden laten drukken.’

Uiteindelijk kwam er om de etalage bestickering van ‘Ministad in Blokjes’, de instagrampagina die Oldenburger speciaal heeft aangemaakt voor het project. ‘Dat kwam mede op mijn verzoek, zodat het ook een goede uitstraling had en je niet zomaar het pand in kon kijken.’

Nieuwe eigenaar

Sinds maart heeft Vastgoed Company uit Veendam de passage gekocht en is daar eigenaar van geworden. ‘Aan het einde van die maand kreeg ik te horen dat ik eruit moest’, vertelt Oldenburger. Met de vorige eigenaar was de afspraak dat als zij een huurder zouden hebben, ik eruit moest. Er zijn ook wel bezichtigingen geweest in de afgelopen tijd. Ik had mijn vingers gekruist om te hopen dat het mocht blijven staan. In eerste instantie is het jammer natuurlijk dat alles weer weg is.’ 

‘Prominente locatie’

Arpaci bevestigt dat het pand leeg moest. ‘We hebben de BIZ (bedrijven investeringszone red.) verzocht om het pand leeg te halen. Dit is een prominente locatie en is onze eerste prioriteit om te verhuren. Als je keek naar de etalage van het pand had je niet het gevoeld dat deze gehuurd kon worden. Wij zijn ook iets actiever in het zoeken naar nieuwe huurders om het centrum van Veendam te vullen.’

Mooie periode

Oldenburger kijkt terug op een mooie tijd en snapt de nieuwe eigenaar ook. ‘Het was een hele mooie periode. Iemand koopt een heel winkelcentrum en die wilt natuurlijk ook een winkel in het pand hebben.’

Dus nu staat de Lego van de geboren en getogen Veendammer weer op zijn eigen zolder. Maar voor hoe lang weet hij zelf ook nog niet. ‘Ik heb nog geen nieuwe ideeën. Maar mocht iemand dit lezen en een mooie plek weten om het uit te stallen dan kunnen we altijd in gesprek!’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal