Direct naar de inhoud.

Verslagenheid na brand bij varkensboerderij in Mussel: ‘De schrik zit er goed in’

  • door:
  • op:
Zo ziet de varkensboerderij er de avond na de brand uit | © Hielke Bosch/RTV1

MUSSEL – Het is de avond na de grote brand als er bij de varkensboerderij in Mussel nog hard gewerkt wordt. Brandweerlieden rollen de slangen op en maken zich klaar om huiswaarts te keren terwijl medewerkers van het bedrijf en andere mensen uit het dorp tot diep in de nacht druk bezig zijn met noodvoorzieningen aan te leggen. Achter hen de rokende puinhopen van de afgebrande stal. 

Graafmachines rijden nog af en aan terwijl mensen druk bezig zijn met de leidingen. ‘We zijn nu bezig de waterleidingen weer werkend te krijgen’, vertelt de broer van de eigenaar, die zelf liever niets wil zeggen. ‘Mijn broer was aanwezig toen de brand ontstond. De schrik zit er dan ook goed in.’

Nieuw dak

Achter hem staat de uitgebrande stal: ‘Het was een oudere schuur, maar wel met een nieuw dak’, legt hij uit. ‘Die was asbestvrij, dus bij de brand is gelukkig geen asbest vrijgekomen.’ Hier en daar komen er nog wat rookpluimen uit  het puin, en is nog een klein vuurtje te zien. Maar omdat dit zich niet meer kan verspreiden, laat de brandweer het uitdoven. 

Eén van de medewerkers van het bedrijf die ’s avonds naar het terrein is gekomen om te helpen staat van een afstandje naar de schuur te kijken: ‘Ik vind het heel vervelend voor de eigenaar’, zegt hij. ‘Ik werk af en toe voor hem en probeer nu zoveel mogelijk te helpen.’

De uitgebrande stal | © Hielke Bosch/RTV1

Bij de brand kwamen ook enkele honderden varkens om het leven, hoeveel het er precies zijn en hoe de brand is ontstaan, is nog altijd onduidelijk. De andere vier schuren konden, door de snelle inzet van meerdere brandweerkorpsen uit de wijde omgeving, gespaard worden van de brand. De broer van de eigenaar vertelt dat daarmee ook de zonnepanelen onbeschadigd zijn gebleven, aangezien op de oude schuur geen panelen lagen. ‘Een geluk bij een ongeluk, als je het al zo kan noemen.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal