Direct naar de inhoud.

Veenkoloniale reacties op kabinetsplannen: Blij met Nedersaksenlijn, teleurstelling over spreidingswet

  • door:
  • op:
De vier partijleiders van de beoogde coalitiepartijen | ©Tweede Kamer der Staten-Generaal

REGIO – De PVV, VVD, NSC en BBB presenteerden in de nacht van woensdag op donderdag hun coalitieakkoord. Bestuurders en stichtingen uit de Veenkoloniën reageren op sommige aspecten verheugd, maar zijn ook teleurgesteld.

Die teleurgestelde reacties komen met name voort uit het terugtrekken van de spreidingswet. ‘Zolang er geen instroombeperkende maatregelen van kracht zijn, zitten we met een asiel-opvangprobleem. Dan helpt het afschaffen van de spreidingswet daar niet bij,’ zo laat burgemeester Klaas Sloots van Stadskanaal weten.

Blijdschap over Nedersaksenlijn

Sloots is verheugd over de zin die in het coalitieakkoord staat over de Nedersaksenlijn. ‘Het is positief dat de Nedersaksenlijn is benoemd als prioritair knelpunt. Dat betekent dat de Nedersaksenlijn bovenaan een lijstje staat om aan te pakken en dat het dus een knelpunt is dat men graag wil oplossen.’

Het beoogde traject van de Nedersaksenlijn. | © RTV Noord

Ook bij de Stichting Nedersaksenlijn is er blijheid over het coalitieakkoord. ‘Het zou nog wat concreter kunnen,’ zo zegt Roel Barkhof namens de Stichting. ‘Maar we zijn blij dat de spoorlijn hoog op het prioriteitenlijstje staat. Het was ons doel om in het coalitieakkoord opgenomen te worden en dat is gelukt. Het geeft ons een dosis extra energie om met het project door te gaan. Uiteindelijk zijn wij pas tevreden als de eerste trein rijdt.”

De gemeenten Borger-Odoorn en Veendam hebben nog niet inhoudelijk gereageerd. De gemeente Borger-Odoorn vindt het regeerakkoord nog erg vers. Zij verwachten dat er in de loop van volgende week meer duidelijkheid te geven valt over het akkoord. De gemeente Veendam kon geen antwoord geven, want het college van Burgemeester en Wethouders kon donderdag niet bij elkaar komen. Dit zal ook in de loop van volgende week gebeuren.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal