Direct naar de inhoud.

Schaapscheerdersfeest in Exloo ‘Hier houden we het ambacht in leven’

  • door:
  • op:
Het schaapscheerdersfeest in Exloo | © Schaapskudde Exloo

EXLOO – Je kunt er de klok op gelijkzetten. Ieder jaar, op de zaterdag voor Pinksteren, staat Exloo van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in het teken van het Schaapscheerdersfeest. Het feest waar oude ambachten weer tot leven worden gewekt. Van schapen scheren tot spinnen en van Drentse volksdans tot traditionele klederdracht.

In de schaapskooi, het afgezette gebied in het dorp waar de schapen vandaag worden geschoren, staan de schapen uit de kudde van Exloo rustig te wachten tot ze aan de beurt zijn. Een voor een worden de schapen uit de kooi gehaald om geschoren te worden. Voor de wollige dieren is dit het moment om hun warme wintervacht van zich af te kunnen schudden. Voor de deelnemers is het juist het moment om zich op te warmen. Nog even en ze beginnen aan het NK Schaapscheren met de hand. Een vast onderdeel van het Schaapscheerdersfeest in Exloo.

(De tekst gaat verder onder de video)

‘Ambacht in leven houden’

Het schaap scheren is een oude ambacht die van leermeester op leerling wordt overgedragen. ‘Een uitstervende ambacht helaas’, zo vertelt een van de scheerders. Hij omschrijft zichzelf als een senior schaap scheerder. ‘Maar gelukkig hebben ook dit jaar weer nieuwe mensen zich aangemeld om het vak te leren.’ Zo ook Bernard Bunskoek uit Exloo. Hij zit voorover gebogen met het spartelende dier onder zijn handen. Een jonge leerling probeert het schaap bij de gekrulde horens vast te houden. Met licht trillende handen omklemt Bunskoek de scherpe schaar en begint te knippen. ‘Ik heb altijd al bibberende handen, dus het valt nu gelukkig niet op’, lacht hij vrolijk.

Bunskoek is blij dat hij nu eindelijk mag leren hoe het in zijn werk gaat. ‘Ik doe dit voornamelijk om een stukje ambacht en folklore in leven te houden. Dit soort ambachten staan namelijk onder druk’, vervolgt hij zijn verhaal. ‘We moeten het dan ook vooral van de jeugd hebben die het wil leren.’

Gelukkig zijn er aantal jonge enthousiastelingen die wel degelijk geïnteresseerd zijn in het schapen scheren of het spinnen. Ze worden begeleidt door doorgewinterde ambachtslieden die hun kennis graag overdragen. Dat benadrukt ook een van de spinners die twee jonge leerlingen de fijne kneepjes van het vak leert. ‘Het is hartstikke leuk dat ze mee doen. Ik hoop dat ze de smaak te pakken krijgen en volgend jaar weer meedoen!’

Groot uitpakken

Luchien Polling, voorzitter van dorpsbelangen Exloo, is trots op het feit dat er opnieuw veel mensen op het feest zijn afgekomen. ‘Dit jaar is het feest groter dan gebruikelijk. We vieren namelijk ook het 100 jarige bestaan van de lokale basisschool. Het is daardoor één groot lustrum geworden’, zegt hij trots.

Naast het schapen scheren en het spinnen konden bezoekers zich ook vermaken op de markt met typische Drentse streekproducten. ‘We hebben ervoor gekozen om de markt iets te specificeren en ons te richten op lokale producten. Op deze manier is de markt iets stoerder geworden’, vertelt Polling.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal