Direct naar de inhoud.

Wie is Annelies Pleyte? De nieuwe burgemeester van Veendam

  • door:
  • op:
Annelies Pleyte is de nieuwe burgemeester van Veendam | © Gemeente Veendam

VEENDAM – Annelies Pleyte wordt de nieuwe burgemeester van Veendam. Dat werd woensdagavond bekend gemaakt in een bijzondere gemeenteraadsvergadering. In de profielschets stond dat ze verwachten dat de nieuwe burgemeester gevarieerde bestuurlijke ervaring heeft en een relevant netwerk heeft op provinciaal of landelijk niveau. Maar is dat met Pleyte zo?

Annelies Pleyte werd in 1970 geboren in Groningen. Na haar middelbare schoolcarrière aan het Preadinius College ging ze Staatskundig Recht studeren aan de Universiteit Leiden.

Mark Rutte

Van 2008 tot 2015 was Pleyte politiek assistent van Mark Rutte. Dat deed ze eerst in de tijd dat Rutte fractievoorzitter was en de laatste vijf jaar op het ministerie van Algemene Zaken, waar hij minister-president was.

Zo durfde ze de premier terecht te wijzen waar anderen bij waren, aldus de Volkskrant. ‘Dan zei ze: Mark, dat moet je zo niet doen’, aldus een ingewijde. Ze beheerde de agenda van Rutte, deed rotklusjes en zorgde ervoor dat hij zich kon focussen op de hoofdzaken. Ze waakte er ook voor dat de minister-president te ver afdreef van zijn partij.

‘Mooie en bijzondere periode’

Dat ze op dit moment vaak de assistent van wordt genoemd, vindt ze niet erg. ‘Het was een mooie en bijzondere periode in mijn werkzame leven, al is het wel even geleden’, aldus de toekomstige burgemeester tegen RTV1. Ze had dan ook snel contact met Rutte nadat het nieuws naar buiten kwam. Pleyte stuurde hem een berichtje, waarna hij haar al snel belde en haar feliciteerde met de nieuwe baan.

In 2015 heeft ze ervoor gekozen om aan de slag te gaan als directeur van de Directie Den Haag van de Nationaal Coördinator Groningen. Tot vorig jaar was zij actief als directeur Sport bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Pleyte: ‘Deze ervaringen neem ik ook mee.’

Levendige gemeente

Pleyte heeft bewust gekozen om te solliciteren bij de gemeente Veendam. ‘Het is een levendige gemeente met veel bedrijvigheid en ondernemerschap met een uitgebreid voorzieningenniveau met veel recreatie, cultuur en sport, verschillende winkelcentra en Veendam heeft een belangrijke positie in de regio.’

Ook vindt ze het belangrijk dat er veel gebeurt in de Parkstad en dat er ambitie is. ‘Maar voor mij is het ook belangrijk dat het in de provincie Groningen ligt, een gebied dat ik ken en waar ik mij thuis voel.’

‘Moet nog landen’

De nieuwe burgemeester weet pas sinds woensdagavond dat zij uitgekozen is en weet daarom nog niet wat haar speerpunten worden in Veendam. ‘Ik weet sinds gisteravond dat ik ben voorgedragen. Dat moet nog landen. We moeten eerst het officiële proces afronden en dan kan ik deze vraag inhoudelijk beantwoorden.’

RTV1 ging donderdagochtend de straat op om te vragen wat de inwoners van Veendam verwachten van de nieuwe Burgemeester.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal