Direct naar de inhoud.

Een uitleg over de kansen van Nij Begun: ‘Vooral bedoeld om laagdrempelig te zijn’

  • door:
  • op:
Uitspraken van jongeren hebben een prominente plek tijdens de bijeenkomst | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Het is een grijze zaterdagochtend als het zijgebouw van het Knoalster gemeentehuis langzaam vol loopt met geïnteresseerde Stadskanaalsters. In de zaal kunnen ze namelijk alles te weten komen over Nij Begun: een pakket aan maatregelen die het herstel van Groningen en Noord-Drenthe moet realiseren en een goede toekomst veilig moet stellen. 

Nij Begun was eerst vooral gericht op herstel van het aardbevingsgebied in Noord-Groningen. Maar vandaag de dag wordt er breder gekeken. Want met het verdwijnen van voorzieningen en de nodige problemen op het gebied van bestaanszekerheid, is er ook in de rest van de provincie en Noord-Drenthe genoeg te doen.

‘Laagdrempelig’

De informatiebijeenkomst moet voor inwoners duidelijkheid scheppen in de mogelijkheden van Nij Begun: ‘Het is vooral bedoeld om laagdrempelig te zijn’, legt voormalig Tweede Kamerlid en huidig kwartiermaker voor de Groninger sociale agenda, Henk Nijboer uit. Hij sprak met verschillende bezoekers om zo een goed gevoel te krijgen bij wat er leeft in en om Stadskanaal. ‘Het fijne is dat je hier het langdurige gesprek met mensen aan kan gaan. Iemand vertelde me bijvoorbeeld net hoe mooi Ter Apel er nu bij ligt kwa groen. Da’s toch even anders dan de dingen die je in de landelijke politiek over Ter Apel hoort. Daar gaat het enkel en alleen over de asielcrisis. Terwijl er natuurlijk ook gewoon andere, positieve dingen spelen.’

Maar ook over de problemen sprak Nijboer uitvoerig: ‘We zijn druk bezig om de armoede nu eens hard aan te pakken. We kijken daarbij vooral hoe je armoede van generatie op generatie kunt voorkomen. We moeten het doorbreken, en daar is alle input welkom bij.’

Een kaart met lokale initiatieven in de provincie Groningen | © Hielke Bosch/RTV1

Met Nij Begun komt er een bedrag van in totaal 22 miljard naar het Noorden. Met dat geld wordt van alles gedaan, bijvoorbeeld subsidies voor energie en isolatieaanpak, maar ook ook cultuur. ‘We hebben met nog een bezoeker blij kunnen maken met informatie over een subsidie’, vertelt Gert-Jan Swaving van Nationaal Programma Groningen. ‘Die wil een theaterproductie maken voor scholen en ouderen. Daarin kunnen wij iets voor haar betekenen.’

Jongeren

Ook wordt er veel naar de jongeren gekeken. Zo staat er in het midden van de zaal een aantal blokken met daarop uitspraken van jongeren uit de regio: ‘Ik wil in mijn dorp blijven wonen’ en ‘Ik moet 23 kilometer in het donker fietsen om bij school te komen. De bus is er niet meer’. Het zijn herkenbare uitspraken die de discussie aan moeten wakkeren.

‘Voor de jongeren is er bij ons dan ook een speciaal subsidie loket’, vervolgt Swaving. Hij doelt hiermee op het ‘Loko-loket’, waarmee jongeren geld kunnen krijgen voor evenementen of activiteiten. ‘Stel je wil een nieuw mengpaneel voor in het buurthuis, dat kan via het Loko-loket geregeld worden’, legt Swaving uit. ‘We gaan de jongeren daarvoor niet vermoeien met eindeloze formulieren. Ze kunnen zelf een idee bij ons pitchen aan een speciale jury. Dat mogen ze doen door een verhaal te vertellen, maar als je het idee wil zingen mag dat ook.’ De jongeren kunnen daarmee een bedrag krijgen van maximaal 1000 euro. ‘En deze werkwijze slaat enorm aan.’

Gesprekken over Nij Begun in het gemeentehuis van Stadskanaal | © Hielke Bosch/RTV1


-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal