Direct naar de inhoud.

Jongeren in Stadskanaal gaan ‘op safari’ om meer over politiek te leren: ‘Jullie stem is waardevol’

  • door:
  • op:
Jongeren in de raadszetels van Stadskanaal | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Jongeren en politiek, het blijft een ingewikkelde combinatie. Hoe maak je de nieuwe generatie enthousiast voor de lokale politiek? Verwachten dat ze tot in de late uurtjes de raadsvergaderingen volgen, gaat wat ver. Dus komen de jongeren naar de politiek toe, in een speciale ‘raadsafari’ waarbij ze op drie locaties alles te weten komen over het bestuur van hun gemeente. 

De raadszaal in het gemeentehuis zit maandag voor de verandering eens niet gevuld met gemeenteraadsleden. De zetels worden nu bezet door scholieren, die wethouders en raadsleden het hemd van het lijf mogen vragen.

Raadslid Harma Zwiers vertelt de jongeren wat haar (parttime)functie precies inhoudt. De jongeren vragen haar hoeveel ze verdient, hoeveel tijd het kost en wat ze er nou zo leuk aan vindt. Zelf wil Zwiers de jongeren, naast informeren, ook enthousiasmeren: ‘Jullie stem is waardevol’, zegt ze tegen de zaal.

‘Meer inspraak’

Op de plek van de burgemeester zit jongerenambassadeur Mergime Ferizi: ‘Ik hoop dat ze hierdoor echt meer geïnteresseerd raken in de politiek de jongerenambassadeurs’, vertelt ze. ‘Zo kunnen we op een gegeven moment als jongeren echt een panel vormen en meer inspraak krijgen in het bestuur.’ Nu blijft het bij de jongerenambassadeurs die inspreken in de raad en praten met de volksvertegenwoordigers. ‘Het zou mooi zijn als die groep groter wordt. Het is natuurlijk altijd lastig om dat inzichtelijk te maken voor jongeren. Maar we zien wel wat de toekomst brengt.’

Spreekbuis

In ieder geval zijn de lokale politici te spreken over het werk van de jongerenambassadeurs: ‘Dat is echt fantastisch’, vertelt Harma Zwiers (Lokaal Betrokken) enthousiast. ‘Isabella en Mergime lezen zich echt goed in en kunnen zo een spreekbuis vormen voor de jongeren. Maar nog mooier zou zijn als er nog meer jongeren aansluiten.’ Met de raadsafari hoopt Zwiers dat een eerste stap gezet kan worden: ‘Als lokale politiek zitten wij echt op de mening van jongeren te wachten. We willen dat ideeën echt van hun komen. Wij kunnen wel dingen verzinnen, maar weten natuurlijk nooit helemaal wat er onder die doelgroep speelt.’

De raadsafari moet daar dus aan bijdragen. Vanuit de raadszaal, waar ook de wethouders uitleggen wat ze zoal doen, gaan de scholieren door naar de bibliotheek. Daar staat een verse ploeg politici klaar om door middel van een spel de jongeren meer te leren. Daarna gaat de club naar het jongerencentrum, waar ook platform Impacter aanwezig is. 

Zwiers blikt met een goed gevoel terug op alle jonge scholieren die in de zetels mochten plaatsnemen. En wie weet zit er wel politiek talent tussen. ‘Daar kijk je stiekem ook een beetje naar’, verklapt Zwiers. ‘Want ook als partij zit je natuurlijk te wachten op jong talent.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal