Direct naar de inhoud.

Politie in gesprek met jongeren in het Mobiele Medialab: ‘Ik wil dat er vertrouwen ontstaat’

  • door:
  • op:
Kobie Eefting, wijkagent in Borger, bij het Mobiele Medialab | © Rianne Denissen / RTV1

BORGER – Het Mobiele Medialab van de politie rijdt deze week weer door Borger-Odoorn. Gedurende de week gaan wijkagenten, jongerenwerkers van Andes en de jeugdagent met leerlingen in gesprek over belangrijke thema’s zoals groepsdruk, alcohol, vapen en social media.

Kobie Eefting, wijkagent in Borger, heeft net de eerste groepen van de dag op bezoek gehad. Ze legt uit wat het doel is van het Medialab. ‘Op een dag als vandaag proberen we de leerlingen uit groep 8 voor te bereiden op het voortgezet onderwijs. Ze komen straks namelijk in een andere, misschien minder beschermde, wereld terecht. Waar krijgen ze allemaal mee te maken en hoe ga je daarmee om? Daarover gaan we in gesprek.’ 

Eefting en haar collega’s bespreken onder andere de gevaren waar leerlingen op het voortgezet onderwijs mee te maken kunnen krijgen. Ze geeft het voorbeeld van verslaving. ‘We bespreken wat alcohol, roken of vapen is en wat het met je lichaam doet.’ Het zijn stuk voor stuk onderwerpen waar leerlingen ongetwijfeld nu al mee te maken krijgen of waar ze in de toekomst mee in aanraking kunnen komen. Het team probeert de leerlingen nu alvast op laagdrempelige wijze te informeren over de gevaren die bij deze verslavingen op de loer liggen. ‘We komen in ons werk jongeren tegen die door vapen ernstig hersenletsel of andere mentale problemen oplopen. Het is dus wel iets waar we ons zorgen over maken.’

Geen bangmakerij

‘We zien de laatste tijd ook steeds meer jongeren die een mes gebruiken om zichzelf te verdedigen’, vertelt Eefting bezorgd. ‘Ook daarover ga ik met de leerlingen in gesprek. Waarom voelen ze zich veiliger met een wapen? In dat gesprek probeer ik bijvoorbeeld de gevolgen van het gebruik van een wapen uit te leggen en bespreken we het onderwerp schijnveiligheid.’ 

Eefting benadrukt dat ze leerlingen niet onnodig bang willen maken, maar dat het van belang is om leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op datgene waar ze eventueel mee te maken kunnen krijgen. ‘Ik zeg altijd: Weet vooral dat de middelbare school een van de leukste tijden uit je leven is. Maar weet óók dat je tegen dingen aan kunt lopen.  Gelukkig valt dit soort problematiek hier nog wel mee. Maar de kinderen gaan straks wel van een dorpsschool naar een grotere stad waar dit wél speelt.’ 

‘Ze vertellen lang niet alles’

Hoe open en eerlijk kinderen zijn over thema’s als verslaving of wapengebruik, met name tegenover de politie, is natuurlijk de vraag. ‘De verhouding tussen jongeren en de politie blijft lastig’, zegt Eefting. ‘Ik denk dat kinderen ons vooral zien als handhavers en niet als hulpverleners. Voor veel jongeren leeft nog steeds het idee dat ze met ons in aanraking komen als ze iets ‘gedaan’ hebben. Ik wil juist dat er vertrouwen ontstaat tussen de politie en jongeren.’

Ook in het Mobiele Medialab loopt Eefting tegen de de terughoudendheid van kinderen aan. ‘Je merkt wel dat als de kinderen hier zijn, ze voornamelijk gewenste antwoorden geven. Er zijn meestal maar een paar kinderen die de vinger op durven te steken en iets vertellen over hun eigen ervaringen. Vandaag vertelde een leerling bijvoorbeeld over een bekende die leed aan een vape-verslaving. Juist dat soort verhalen zijn voor mij een goede aanleiding om de dialoog met de leerlingen aan te gaan.’ 

Vertrouwen opbouwen

Het Mobiel Medialab is een van de manieren van de politie om al vroeg met jongeren in contact te komen en het vertrouwen op te bouwen. Nog voordat de kinderen zelf met de politie in aanraking komen. 

‘Ik ben zelf ook jong geweest’, zegt Eefting lachend. ‘Als je over een grens gaat, dan is dat ook niet zo erg. Maar weet dan wel wat de consequenties zijn als je het doet en wat er dan gebeurt. Kinderen die over de grens gaan, kun je nog steeds weer de goede kant op krijgen. Maar als het te vaak gebeurt, dan wordt het een ander verhaal.’

Voor Eefting zijn preventie en vroegsignalering dan ook belangrijke sleutelwoorden in haar werk als wijkagent. ‘Op het moment dat ik goed contact heb met een 13-jarige, dan kan ik met iemand meegroeien. Met name in een dorp als Borger is dat nog mogelijk. Maar als je als agent pas met iemand in aanraking komt die als 17-jarige een overtreding maakt, dan ben je aan het dweilen met de kraan open.’ 

Laagdrempelig contact 

Het Mobiele Medialab is niet het enige middel dat de politie in Borger inzet om in contact te blijven met jongeren. Eefting geeft Hunted als voorbeeld. Het evenement, gebaseerd op het gelijknamige TV-programma, werd vorig jaar voor het eerst in Borger georganiseerd. Tijdens Hunted proberen kinderen uit handen te blijven van de politie. Het evenement werd gelijk een groot succes onder jongeren. Komende woensdag zal de tweede editie plaatsvinden. Eefting kijkt er naar uit.  ‘Door dit soort evenementen te organiseren krijgen jongeren een ander beeld van de politie. Het verlaagt de drempel en stelt ons in staat om makkelijker contact te maken.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal