Direct naar de inhoud.

Nieboer houdt vol onschuldig te zijn en gaat in cassatie: ‘Voel me niet terecht gestraft’

  • door:
  • op:
Jan Nieboer | © Rutger Breider/RTV1

NIEUW-BUINEN – Terwijl de rechter van het Hoge Gerechtshof in Leeuwarden Jan Nieboer in hoger beroep zes maanden cel aan de broek gaf voor het versturen van dreigbrieven naar windmolen-ondernemers, zat Nieboer zelf gewoon op zijn kantoor in Nieuw-Buinen. Via een telefoontje hoorde hij vlak na de zitting pas zijn straf. En net als na de vorige keer houdt hij vol onschuldig te zijn. 

‘Het hof acht het bewezen, maar waar blijft dan het feitelijke bewijs’, aldus Nieboer. ‘Ik voel mij dan ook niet terecht gestraft.’ Hij laat het er dan ook niet bij zitten en zegt in cassatie te gaan. ‘Ik ga het aan de hoge raad voorleggen. Die gaan kijken of er daadwerkelijk bewijs is tegen mij.’ Tot die tijd is Nieboer ook vrij man, gedurende de zaak bij de Hoge Raad hoeft hij de cel niet in. 

Verder laat Nieboer weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak, maar ook vertrouwen te hebben in het proces. ‘Het doet me dus ook niet zoveel. Ik weet wat ik wel en niet gedaan heb en daar houd ik me aan vast.’

(Tekst gaat verder onder de video)

‘Grote impact op bedrijven’

De rechter in het hoger beroep achtte bewezen dat Jan Nieboer, samen met medeverdachte Jan H., meerdere dreigbrieven heeft gestuurd naar ondernemers die zich bezighielden met de realisatie van twee windparken in Groningen en Drenthe. Daarmee hebben ze volgens het Hof ‘willens en wetens de democratische rechtsstaat ondermijnd’.

‘Die brieven hebben grote impact gehad op de bewuste bedrijven’, vervolgt de rechter. ‘Ze moesten extra beveiliging inschakelen voor personeel en materieel’, aldus de rechter van het Hof in Leeuwarden. ‘Voor twee van de bedrijven was de impact zo groot dat ze stopten met betrokkenheid bij de windmolenbouw.’ Hiermee wordt gedoeld op onder meer bouwbedrijf Avitec.

Lees ook: Jan Nieboer krijgt in hoger beroep zes maanden cel voor ‘windmolenterreur’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal