Direct naar de inhoud.

Verkeerssituatie rondom basisscholen ‘onveilig’: kinderraad Borger-Odoorn komt in actie

  • door:
  • op:
De kinderraad van Borger-Odoorn wil betere verkeersveiligheid rondom scholen | © RTV Drenthe / Mirthe Zuhorn

BORGER – 80 kilometer per uur rijden op een plek waar je 50 mag, dat gebeurt regelmatig voor de St. Josephschool in Zandberg. De kinderraad van de gemeente Borger-Odoorn maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid rondom de school en onderneemt actie.

“Er is hier gelukkig nog nooit een ongeluk gebeurd, het gaat altijd op het nippertje goed”, zegt Anne, leerling van de basisschool en lid van de kinderraad. Terwijl ze met graffiti een sjabloon van een auto op de weg spuit, rijdt de eerste auto er met een boog omheen. “Ik hoop maar dat dit gaat werken”, zegt ze.

Naar de gemeenteraad

In maart bracht de gehele kinderraad een bezoek aan de commissievergadering van de gemeente Borger-Odoorn. Hier vertelden de kinderen dat de verkeersveiligheid rondom scholen in de gemeente niet goed is. “Het is niet alleen hier in Zandberg”, zegt Anne. “Ook rondom andere scholen houden mensen zich niet aan de snelheid.”

“Daar moeten wij wat aan doen”, vervolgt kinderburgermeester Charlotte. En zodoende diende de kinderraad een plan in bij de gemeente. Ze pleitten voor klaar-overs bij oversteekplaatsen, een 30-kilometerzone bij alle scholen, snelheidremmende maatregelen en waarschuwingstekens op straat.

Sjablonen op de weg

Stap één is alvast uitgevoerd. Met een bus graffiti in de hand spuiten drie meiden verschillende waarschuwingstekens op de straat. “Dit is tijdelijk, met een paar regenbuien is het helaas weer weg”, zegt Charlotte. Toch verwachten ze dat het wel een signaal afgeeft bij de chauffeurs. “Als auto’s nu nog te hard rijden, dan weet ik het ook niet meer”, lacht Anne.

Marc Manning, leerkracht van groep 7/8, is blij dat de kinderraad actie onderneemt. “Als je hier niet bekend bent, dan weet je niet dat deze school hier staat. Misschien gaan mensen wat zachter rijden als ze daarop geattendeerd worden.”

De gemeenteraad neemt de verhalen van de kinderraad serieus en doet momenteel onderzoek naar hoe de verkeersveiligheid rondom scholen verbeterd kan worden. “Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt en hoop dat hier in Zandberg drempels gaan komen”, aldus Anne.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal