Direct naar de inhoud.

Hunted in Borger opnieuw groot succes: ‘Het is heel leuk om voor iemand weg te rennen’

  • door:
  • op:
Een van de agenten probeert de kinderen op te wachten | © Hielke Bosch/RTV1

BORGER – Wegrennen voor de politie? Dat klinkt als foute boel. Maar tijdens Hunted in Borger worden jongeren juist aangemoedigd om zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken en zich te verstoppen voor de agenten.

Tientallen jongeren uit het basis- en voortgezet onderwijs verzamelden zich op woensdagavond bij het Hunzehuys in Borger om mee te doen aan Hunted. Het spel, geïnspireerd op het bekende gelijknamige TV-programma, daagt kinderen uit om uit handen te blijven van de politie. ‘Wij, de politie, zijn vandaag de jagers’, legt Kobie Eefting uit. Ze is wijkagent in Borger en organisator van het evenement. ‘De jongeren volgen een parcours met vier stempel punten. Alle kinderen hebben een stempelkaart en het is de bedoeling dat ze op elk punt stempels verzamelen. In de tussentijd kunnen ze door de politie gepakt worden.’ 

(De tekst gaat verder onder de video)

Tweede editie

Hunted werd vorig jaar voor het eerst in Borger georganiseerd. Het werd gelijk een groot succes. Op basis van de enthousiaste reacties van vorig jaar besloten de politie, combicoaches, ondernemersvereniging Borger en jongerenwerk Andes dit jaar een nieuwe editie te organiseren. ‘Vorig jaar hadden we 250 plekken maar er waren toen alsnog kinderen die niet mee konden doen’, vertelt Marlou Meuleman, mede-organisator van Hunted. ‘Dit jaar hebben we nog meer groepen gemaakt zodat iedereen de kans heeft om mee te doen.’ 

Een geheime tactiek

Het enthousiasme van vorig jaar is ook dit jaar weer volop aanwezig. De kinderen kunnen niet wachten om te beginnen. ‘Het is heel leuk om voor iemand weg te rennen, het is daardoor net één groot tikkertje spel’, vertelt een van de deelnemers opgewekt. Hij bespreekt nog even snel de aanpak met een andere deelnemer. De jongens doen dit jaar voor de tweede keer mee, maar dit jaar kiezen ze voor een nieuwe aanpak. ‘We gaan dit jaar via een andere weg. Vorig jaar gingen we een beetje met de rest van de groep mee en toen werd ik direct gepakt. Daarom willen we dit jaar iets anders proberen.’ Over de inhoud van hun geheime tactiek willen de jongens nog niets kwijt. ‘Eerst even kijken of het gaat werken.’ 

Dan klinkt het startschot. De deelnemers rennen zo hard ze kunnen de woonwijk in, op zoek naar een goede verstopplek. 

De agenten zetten de achtervolging in | © Hielke Bosch/RTV1

Politie VS jeugd

Vijf minuten na het startschot mogen de politieagenten te voet, op de fiets, met de motor en in de auto ‘op jacht’. ‘De oudere kinderen zijn aardig pienter en kunnen zich een stuk beter verstoppen. Dat maakt het voor ons natuurlijk ook een stuk leuker en uitdagender’, vertelt een van de agenten. Na een paar minuten zijn ze al wat kinderen op het spoor. Agenten rennen door de straten, springen uit auto’s en zetten de achtervolging in. Het is moeilijk om te bepalen welke groep het meest fanatiek is. Zowel de kinderen als de agenten werken zich in het zweet. ‘Ik zou liever niet in het écht voor ze weg willen rennen, maar dit is wel heel leuk’, zegt een van de deelnemers lachend. 

Op de vraag hoe het kan dat zoveel politieagenten bij het spel ingezet kunnen zijn heeft Eefting een duidelijk antwoord. ‘Net als vorig jaar was er weer een hoop animo vanuit onze collega’s om mee te doen. De agenten vinden het gewoon super leuk om hieraan mee te werken.’ Een van de agenten beaamt dat volledig maar blijft tegelijkertijd ook realistisch. ‘Mocht er ineens een echt noodgeval zijn dan zijn we wel gelijk weg hoor, dat gaat natuurlijk voor.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal