Direct naar de inhoud.

Nederlandse en Duitse christendemocraten benadrukken regionale samenwerking: ‘Over landsgrenzen heen kijken’ 

  • door:
  • op:
Het CDA en CDU op het Mercurius Business Park | © CDA Stadskanaal

STADSKANAAL – Waar een week eerder nog skateboardende jongeren voor Stakkactief door de voormalige Philipshallen scheurden, is het nu een politieke delegatie die de lege hal staat te bewonderen. Het zijn vertegenwoordigers van het Duitse CDU uit Haren en de regionale CDA. Met zicht op de Europese verkiezingen willen ze hier, het toekomstige station voor de Nedersaksenlijn, de Duits-Nederlandse samenwerking benadrukken, zowel op als naast het spoor. 

Dat lokale politici hier met smart zitten te wachten op de komst van de spoorlijn, is geen geheim. Maar ook de Duitsers hebben zeker hun belangen. ‘Wij hebben een station in Haren. Als ik vanuit daar naar Amsterdam of Rotterdam wil, duurt dat meer dan 2,5 uur’, vertelt Holga Cosse van de Harense CDU. ‘Terwijl als ik in Ter Apel of Stadskanaal kan opstappen, is die reistijd veel korter.’ Doel voor de Duitsers is dan ook om na de realisatie van de spoorlijn, direct een busverbinding naar Haren te realiseren. 

Om dat voor elkaar te krijgen is het volgens Cosse van groot belang dat de politiek de grensstreek gaat behandelen als één regio. ‘We moeten over landsgrenzen heen kijken’, benadrukt hij. 

Europese verkiezingen

Het bezoek van de Duitse christendemocraten is geen toevallige timing. De Europese verkiezingen staan namelijk voor de deur. En juist Europa kan voor de ambities van de grensregio belangrijk zijn. ‘Heel veel geld en regelgeving komt uit Europa, heel veel mensen beseffen zich dat niet’, aldus Peter van der Laan, raadslid namens CDA Stadskanaal. ‘Wil je dus iets voor elkaar krijgen in Europa is het belangrijk dat je mensen uit deze regio in dat Europese Parlement krijgt.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal