Direct naar de inhoud.

Knoalster oppositie over gevallen coalitie: ‘Een college dat wiebelde’

  • door:
  • op:
De gemeenteraad van Stadskanaal bij een eerdere vergadering | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – De politieke spanningen in Stadskanaal bereikten een kookpunt toen Lokaal Betrokken onverwachts de coalitie met ChristenUnie, PvdA en VVD verliet. Voor veel oppositiepartijen kwam dit als een complete verrassing, hoewel sommigen al hadden gemerkt dat de samenwerking stroef verliep, de nieuwe bestuurscultuur was duidelijk een probleem

Het is woensdagavond, een uur nadat Lokaal Betrokken hun vertrek wereldkundig heeft gemaakt: de oppositie wist het al langer, en zijn dus ook al van de schrik bekomen. ‘Je zag dat het niet goed ging, het was een college dat wiebelde. Maar deze stap kwam totaal onverwachts’, aldus CDA-fractievoorzitter Agnes Wubs. Ze kan begrip opbrengen voor de beweegredenen van Lokaal Betrokken: ‘Ze hadden de insteek dat alles anders moest. Daar is weinig van terecht gekomen. Ze hadden echt de intentie om het anders te doen, maar liepen gewoon tegen een muur aan.’ 

SP-voorvrouw Machteld Luijken onderschrijft de woorden van Wubs: ‘Je moet in een coalitie op principes van elkaar kunnen verschillen. Maar die ruimte werd blijkbaar niet geboden.’ 

‘Komende twee jaar cruciaal’

Klaas Pals (D66) zegt vooral te balen van de geklapte coalitie, hij noemt het een slechte timing van Lokaal Betrokken om nu uit het college te stappen. ‘De komende twee jaar zijn cruciaal voor onze gemeente’, stelt Pals. ‘Er is met Nij Begun, de regiodeal, een nieuwe stationslocatie en woningen veel te doen. De laatste tijd is er al zoveel in de steigers gezet. Het zou zonde zijn als dat nu niet verzilverd kan worden.’ 

Steun van coalitie-raadslid

Het moment waarop eigenlijk alle oppositieleden de spanning binnen de collegebankjes begonnen te voelen, was de raadsvergadering van 8 april. Daar werd een motie ingediend voor de bouw van een school voor de wijk Maarsveld in de zogenoemde ‘groene long’, een stuk natuur binnen Stadskanaal waarin eigenlijk niet gebouwd zou worden. In die vergadering kwam de echte coalitie versus oppositie terug, iets dat onder de nieuwe bestuurscultuur juist zou moeten verdwijnen. Lokaal Betrokken en CU-raadslid Jelmer van der Veen wilden voor stemmen, maar dat viel niet lekker binnen de rest van de coalitie.

Het is dan ook diezelfde Van der Veen die zich nu opnieuw achter Lokaal Betrokken schaart: ‘Op het punt van de bestuurscultuur onderschrijf ik de mening van Lokaal Betrokken volledig’, aldus Van der Veen. ‘Op verschillende dossiers is er geen ruimte om een eigen inbreng te hebben binnen het college. Van de nieuwe bestuurscultuur is tot op heden niks zichtbaar zowel binnen de gemeenteraad als richting de inwoners niet.’ 

Ook hij haalt nogmaals die beruchte vergadering aan: ‘Toen werd de druk richting verschillende raadsleden van de college partijen opgevoerd om het college eensgezind te laten stemmen, iets wat niet in een nieuwe bestuurscultuur thuis hoort wat mij betreft. Daar moet nu aan gewerkt worden.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal