Direct naar de inhoud.

Wat houden de Europese verkiezingen in en wat heeft onze regio er aan?

  • door:
  • op:
© RTV Drenthe/Pixabay

REGIO – Door de Haagse formatie zou je het bijna vergeten, maar we mogen weer naar de stembus. Ditmaal voor de Europese verkiezingen. Voor veel mensen is dit nogal een ver van hun bed show, want hoe werkt dat Europese Parlement en wat hebben wij er in Nederland aan? Om goed voorbereid het stemhokje in te gaan zetten wij de boel op een rijtje en leggen we uit wat De Veenkoloniën kan hebben aan Europa.

Te beginnen bij het Europese bestuur zelf. Dat bestaat uit een aantal onderdelen. Te beginnen bij de Raad van Europa; daar zitten alle ministers van Europa in. Daarnaast zit de Europese Raad, daar zetelen alle staatshoofden van de 27 EU-landen in. Zo zit Mark Rutte er in namens Nederland, Macron namens Frankrijk enzovoorts. Deze twee raden vertegenwoordigen samen de EU-landen en benoemen ook de Europese Commissie. 

In het RTV1-programma 1 op Vrijdag werden de Europese verkiezingen kort voor je op een rijtje gezet:

Europese commissie

Die commissie kun je een beetje zien als het kabinet van Europa. In totaal kent de commissie 27 eurocommissarissen, ieder EU-land draagt er zelf een voor. Deze commissarissen zijn een soort ministers met ieder hun eigen portefeuille. Zo zit namens Nederland Wopke Hoekstra (CDA) in de commissie, hij volgde Frans Timmermans op en heeft in zijn portefeuille onder meer klimaat. 

De commissie heeft ook een voorzitter, in dit geval Ursula von der Leyen. Deze voorzitter wordt aangewezen door het Europees Parlement, en voor dat parlement mogen wij één keer in de vijf jaar gaan stemmen, samen met de andere inwoners van de EU. 

Een overzicht van het Europese bestuur | © EU Commission

Europees Parlement

Het parlement telt na de verkiezingen 720 zetels (het zijn er nu nog 705), waarvan 31 van Nederland zijn. Hoeveel zetels een land krijgt in het parlement hangt af van het aantal inwoners. Zo heeft Duitsland 96 zetels en Malta maar zes. Bij deze verkiezingen stemmen wij dus op de partijen die deze 31 zetels mogen verdelen. 

Door dit stelsel zitten er heel veel verschillende partijen in het Europees Parlement. Om dat een beetje overzichtelijk te maken worden de meeste partijen verdeeld over verschillende stromingen, een soort politieke families. In totaal zijn er vijf stromingen: de sociaaldemocraten (o.a. PvdA/GroenLinks en SP), de Groenen (PvdD en VOLT), Liberalen (VVD, D66), Christendemocraten (CDA, ChristenUnie, BBB) en de Rechtsconservatieven (PVV en JA21).

Dit Europees Parlement stemt over wetten die in de gehele EU gelden. Hierbij kun je denken aan de toeslag op plastic, richtlijnen over hernieuwde energie en het feit dat telefoons een USB-c aansluiting moeten hebben.

De huidige zetelverdeling van het Europees Parlement | © NOS

Nedersaksenlijn en asiel

Maar wat betekent het beleid in Europa nu voor onze regio? In de Europese verkiezingsprogramma’s van de Nederlandse partijen wordt weinig gerept over het noorden. Toch zijn er dingen die voor onze regio van belang zijn zoals stikstofregels, maar ook het Europese asielbeleid; dit bepaald mede de instroom voor Ter Apel. En dan is er nog de Nedersaksenlijn, de zo gewilde spoorlijn waar ook Stadskanaal en Veendam op aangesloten moeten worden.  Naast Nederland heeft ook Duitsland een belang bij deze spoorwegverbinding. ‘Wij hebben een station in Haren. Als ik vanuit daar naar Amsterdam of Rotterdam wil, duurt dat meer dan 2,5 uur’, zei Holga Cosse van de het Duitse CDU hierover, toen ze op campagne waren in Stadskanaal. ‘Terwijl als ik in Ter Apel of Stadskanaal kan opstappen, is die reistijd veel korter.’ Cosse benaderde toen ook het belang van regionaal denken in Europa. ‘We moeten de grensregio als geheel gaan zien, over landsgrenzen heen kijken.’

Er valt voor het noorden dus nog genoeg te winnen in Europa. Het toekomstige beleid wordt mede bepaald door wat wij donderdag in Nederland stemmen. Net als bij de landelijke en regionale verkiezingen zijn er ook deze keer veel stembureaus in de regio te vinden. Een overzicht van alle stemlokalen vind je hier-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal