Direct naar de inhoud.

Burgemeester Sloots over bestuurlijke crisis in Stadskanaal: ‘Er moet weer balans gevonden worden’

  • door:
  • op:
Burgemeester Klaas Sloots | © Auniek Klijnstra

STADSKANAAL – Stadskanaal moet het even doen met een wethouder minder; Jur Mellies stapte afgelopen week uit het college en zijn partij Lokaal Betrokken in zijn geheel uit de coalitie. Daarmee is de meerderheid verdwenen en rommelt het in politiek Stadskanaal. Burgemeester Klaas Sloots laat weten het vooral jammer te vinden dat ze in het college nu een collega kwijt zijn. 

‘We hadden een team met bestuurders waar ik echt trots op was’, vertelt Sloots in het stembureau van Ceresdorp, waar hij net zijn stem uitbracht voor de Europese verkiezingen. ‘Maar wij gaan niet over hun keuzes, daar heb je het gewoon mee te doen.’ Sloots omschrijft de afgelopen dagen als hectisch, en wil nu zo snel mogelijk dat de rust terugkeert in de tent. ‘Het is een gedoe. Er moet nu vooral weer balans gevonden worden.’

‘Wereld gaat gewoon door’

Lokaal Betrokken liet dinsdag weten uit de coalitie te stappen. Volgens hen was er in het college niet genoeg ruimte voor de nieuwe bestuurscultuur, waar de partij na de verkiezingen op hamerde. ‘Na twee jaar als collegepartij moeten we jammer genoeg constateren dat naar onze mening er geen fundamentele stappen zijn gezet richting een andere bestuurscultuur’, aldus Lokaal Betrokken-fractievoorzitter Harma Zwiers dinsdagavond. ‘En dat we als raadsfractie te weinig ruimte krijgen om ons eigen geluid te laten horen.’

Hoe snel de door Sloots genoemde balans weer gevonden kan worden is nog onzeker. Vrijdagavond komt de gemeenteraad bijeen voor een spoeddebat over het vertrek van Lokaal Betrokken. Daarin zal mogelijk meer duidelijk worden over hoe het nu verder moet met het bestuur op ’t Knoal. ‘Het gekke is, de wereld gaat gewoon door’, vult Sloots aan. ‘Er stapt een partij uit de coalitie, maar we moeten wel verder met elkaar. Dat maakt het ook wel bijzonder.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal