Direct naar de inhoud.

Burgemeesters Veendam en Stadskanaal stemmen voor Europese Verkiezingen: ‘Ongelooflijk belangrijk’

  • door:
  • op:
Burgemeester Sandra Korthuis stemt in De Breehorn in Veendam | © Rutger Breider/RTV1

REGIO – Het is de dag van de Europese Verkiezingen. Alle volwassen Nederlanders kunnen vandaag hun stem uitbrengen op een partij in uit de Europese Unie. Ook in de Veenkoloniën gebeurt dit. Daar stemde burgemeester Sandra Korthuis in wooncentrum De Breehorn in Veendam en burgemeester Klaas Sloots in MFA De Schakel in Stadskanaal.

Bijzonder is het wel te noemen dat Korthuis stemt in Veendam. Als waarnemend burgemeester is zij geen inwoner van de gemeente. ‘Ik vind het buitengewoon mooi dat ik in Veendam kan stemmen. Ik heb op het gemeentehuis in Beilen mijn kiezerspas aangevraagd, zodat ik overal in Nederland kan stemmen, maar dat doe ik natuurlijk in Veendam.’

(Tekst gaat verder onder video)

D-day

Het is vandaag ook tachtig jaar geleden dat de actie D-day was. Toen begon de bevrijding van Europa. ‘Dat we tachtig jaar later met vrije verkiezingen onze stem kenbaar kunnen maken om te zeggen wat er in Europa moet gebeuren is ongelooflijk belangrijk.’ Dat is ook de reden dat Korthuis het symbolisch vindt om in Nederland op donderdag te kunnen stemmen.

De agenda van de burgemeester zit vol, want ze gaat alle stembureaus bij langs. ‘Ik zal alle stembureauleden bedanken voor hun goede werk. Morgen gaat er centraal geteld worden in vanBeresteyn. Daar ga ik ook bij kijken en dan kunnen we maandag de uitslag bekend maken’, eindigt Korthuis.

Veenkoloniën en Europa

Ook in Stadskanaal bracht de burgemeester zijn stem uit. Klaas Sloots stemde deze keer in MFA De Schakel. Hij ging ook nog bij de andere stembureaus van zijn gemeente langs, en bracht bij ieder stemlokaal taart mee voor de stembureauleden.

(Tekst gaat verder onder de video)

Sloots hoopt dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen bij deze Europese verkiezing: ‘Het mooiste zou zijn als de opkomst hoger dan 50% is, dan heb je een mandaat van een meerderheid’, aldus de Knoalster burgemeester. Hij ziet dat voor veel mensen deze verkiezing een ‘ver van hun bed show’ is, maar hij benadrukt dat ook de Veenkoloniën genoeg met Europa te maken heeft. ‘Onze gemeente draait voor 18% op landbouw. Landbouw en Europa hebben enorm veel met elkaar te maken. Op dat gebied is het voor veel mensen heel belangrijk dat er gestemd wordt vandaag.’

De auto van de burgemeester lag deze verkiezingsdag vol taart voor de stembureauleden | © Eigen foto-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal