Direct naar de inhoud.

Leerlingen Esdal College Borger helpen als stembureaulid bij Europese verkiezingen

  • door:
  • op:

BORGER – De Europese Verkiezingen zijn begonnen. Vandaag kunnen we onze stem uitbrengen voor het Europees Parlement. In het stemlokaal van het Esdal College in Borger waren naast stemmers ook nieuwsgierige leerlingen aanwezig.

Nyana en Kirsi, leerlingen van het Esdal College, mogen het stemproces vandaag van wel heel dichtbij meemaken. Ze schoven vanmorgen al vroeg aan bij de leden van het stembureau om meer te leren over het stemproces. Daarvoor hoefden ze gelukkig niet ver te fietsen. Het stembureau zit vandaag namelijk in hun eigen schoolgebouw.

(De tekst gaat verder onder de video)

‘Ik moet het uiteindelijk ook gaan doen’

De leerlingen kijken over de schouders van de leden van het stembureau mee en dragen zelfs hun eigen steentje bij. ‘Ik moet kijken of de stemkaart nog geldig is om te zien of mensen kunnen stemmen’, zegt Nyana. ‘En nadat zij de stemkaart heeft gecheckt, geef ik ze deze kaarten’, vult Kirsi aan. Ze wijst naar de stembiljetten op tafel. Ze vindt het observeren van het stemproces erg leerzaam. ‘Ik weet er zelf niet heel veel van en ik moet het uiteindelijk ook gaan doen’. 

Kennismaking met de democratie

Even later komen er nog meer geïnteresseerde leerlingen om de hoek van het stembureau kijken. Ze bekijken de stemhokjes, stellen vragen over het stembiljet en het stemproces. Een van de begeleiders vouwt het stembiljet open en laat zien hoe het stemmen in zijn werk gaat.

Wethouder Jeroen Hartsuiker vindt het belangrijk dat vandaag een van de stembureaus in Borger-Odoorn in een onderwijslocatie te vinden is zodat dat ook leerlingen kennis kunnen maken met het stemproces. ‘Het is van groot belang dat leerlingen al vroeg bekend raken met het democratische proces dat de verkiezingen heet. Ik denk dat het heel mooi is om kinderen bekend te maken met het belang van democratie, ook al zitten de leerlingen hier vandaag vooral bij om het proces waar te nemen.’ 

‘We zijn allemaal deel van Europa’

De nieuwsgierigheid en het enthousiasme onder de leerlingen is in elk geval groot, iets wat we over de stemgerechtigden in Nederland niet volmondig kunnen zeggen. De Europese verkiezingen zijn namelijk niet populair. Tijdens de laatste verkiezingen in 2019 bracht slechts 42% van de Nederlandse stemgerechtigden een stem uit. Hoeveel mensen vandaag hun stem uit zullen brengen is nog maar de vraag. In het Esdal College druppelen zo nu en dan een aantal stemmers binnen maar ook hier verwacht men geen grote opkomst.

‘Aan de ene kant begrijp ik de lage opkomst’, zegt Hartsuiker. ‘Het Europees Parlement zit natuurlijk in Brussel. Maar aan de andere kant komen er steeds meer regels uit Europa. Een sterk Europa is van belang voor de veiligheid en welvarendheid van Nederland. Het voelt misschien ver weg, maar gezien de mate waarin Europa een groot deel van ons leven beïnvloedt, zou het juist heel dichtbij moeten voelen. We zijn allemaal onderdeel van Europa,’ zo sluit de wethouder af.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal