Direct naar de inhoud.

‘Er moet snel duidelijkheid komen over nieuw college Stadskanaal’

  • door:
  • op:
De gemeenteraad van Stadskanaal tijdens het spoeddebat | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Als het ruim 2 uur-durende spoeddebat over de gevallen coalitie in Stadskanaal iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het dat het meningsverschil tussen Lokaal Betrokken en de overige coalitiepartijen enorm is als het gaat om de nieuwe bestuurscultuur. Verwijten vlogen over en weer tussen de partijen, maar wat zich de afgelopen tijd nu precies heeft afgespeeld achter de schermen, blijft onduidelijk. 

‘Er is inderdaad nog veel onduidelijk’, zo vat Machteld Luijken (SP) naderhand het debat samen. ‘Bij mij leeft het gevoel dat er in de coalitie te weinig is gecommuniceerd en dat de sfeer echt niet goed was.’

‘Over eieren lopen’

De beruchte raadsvergadering van 8 april liep als een rode draad door het debat. Op die bewuste avond in april werd er een motie ingediend over de locatie van de nieuwe basisschool voor de wijk Maarsveld. Lokaal Betrokken wilde, samen met ChristenUnie-raadslid Jelmer van der Veen, vóór de motie van de oppositie stemmen. Dit was volgens de partij ook het idee van de nieuwe bestuurscultuur; een coalitiepartij mag ook best tegen de mening van de anderen in het college in gaan. Het hele coalitie/oppositie gevoel moest hierdoor verdwijnen, maar dat bleek niet realistisch. ‘Wij voelden ons verplicht om voor te stemmen’, aldus Lokaal Betrokken-fractievoorzitter Harma Zwiers.

De daaropvolgende vraag was: hoeveel druk voelde de partij nu eigenlijk binnen de coalitie? ‘Was u zo beklemd door discipline?’, vraagt D66-er Klaas Pals zich hardop af. Zwiers antwoord dat haar partij het gevoel had op eieren te moeten lopen binnen de coalitie. Zeker na de inmiddels beruchte vergadering van 8 april. ‘Daarna ervaarden wij veel druk.’

‘Rome werd niet op een dag gebouwd’

Bij de overgebleven coalitiepartijen, ChristenUnie, PvdA en VVD, blijft er toch verbazing. Zij zagen, zo zeggen ze, het vertrek van Lokaal Betrokken totaal niet aankomen. ‘Ongelooflijk, wat stom’, reageert Grietje Schipper (PvdA) ‘Ik had het absoluut niet verwacht dat dit zou gebeuren.’ 

Volgens ChristenUnie-voorman Frits van der Heide is het vertrek van Lokaal Betrokken dan ook voorbarig. ‘Juist op het moment dat we bezig zijn met het actieprogramma ‘versterking lokale democratie’ stapt Lokaal Betrokken er uit.’ De CU-voorman wijst op de tijd die een nieuwe bestuurscultuur volgens hem nodig heeft: ‘Rome werd niet op een dag gebouwd, maar wel op een dag afgebrand. Grote veranderingen hebben tijd nodig.’

‘We maken de keuze om trouw te blijven aan onze principes.’

Harma Zwiers (Lokaal Betrokken)

Interne onderhandelaar

Zwiers (LB) reageerde in haar betoog door te zeggen dat haar partij het liever ook anders had gezien, en dat ze met een zwaar gemoed in het debat staat. Maar volgens de fractievoorzitter is het verschil van inzicht binnen de coalitie, als het gaat over de nieuwe bestuurscultuur, toch echt te groot. ‘Zeker 8 april heeft er diep op ingehakt’, zegt ze. ‘Zelfs na gesprekken met een bemiddelaar merkten wij dat er geen ruimte was voor een onafhankelijk geluid.’

De partij kon het volgens Zwiers niet langer verantwoorden naar de kiezers. ‘We maken de keuze om trouw te blijven aan onze principes.’

‘Goed ziek van’

Tijdens het debat kwamen de overgebleven wethouders niet één keer aan het woord. Het werd een echt debat tussen de partijen. Alleen de lege stoel van vertrokken wethouder Jur Mellies was voor hen een pijnlijke herinnering aan een hectische week. ‘We zijn er goed ziek van dat we een hartstikke fijne bestuurder moeten missen’, zo vatte burgemeester Sloots het gevoel binnen het college samen. ‘Dat vinden we allemaal een persoonlijk drama.’

De lege stoel (midden) van voormalig wethouder Jur Mellies | © Rutger Breider/RTV1

Hoe nu verder?

Wat er nu verder met het incomplete college gaat gebeuren, blijft vooralsnog onduidelijk. Burgemeester Sloots wilde het debat niet te lang maken. Daarom zal in een tweede vergadering gesproken worden over hoe het bestuur van Stadskanaal door moet gaan. Volgens Klaas Pals (D66) is het cruciaal dat er snel duidelijkheid komt over het nieuwe college. ‘Het vertrouwen in het bestuur moet hersteld worden. De betrokkenheid van inwoners moet gegarandeerd worden.’ Pals sloot af met een bericht richting de ChristenUnie, PvdA en VVD. ‘De reactie van het coalitie mist diepgang en transparantie. Het is van essentieel belang dat er volledige openheid komt over het vertrek van wethouder Mellies.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal