Direct naar de inhoud.

Bijna 100 millimeter regen in de regio Veendam: ‘Putdeksels kwamen omhoog’

  • door:
  • op:
De straten waren voor even veranderd in rivieren | © Thijs Hendriksen

VEENDAM – ‘Gigantisch, die hoosbuien!’, zegt weervrouw Harma Boer van RTV Noord over de natte maandag. Het ging in grote delen van onze provincie flink los met neerslag. ‘Op de grens van Veendam en Wildervank is 96,5 millimeter gevallen.’ Het was daarmee de natste plek van Nederland.

‘Er kwamen filmpjes voorbij dat straten complete rivieren waren geworden’, zegt Boer. ‘De putdeksels kwamen omhoog. Zo extreem was het wel. Het houdt natuurlijk ergens op, met wat de riolering nog aan kan.’

‘Dikke plomp water’

De meeste regen viel dus in de omgeving van Veendam, maar ook elders bleef het niet droog. ‘Ik had hier in Noordbroek ook 60 millimeter. En in de stad viel ook een dikke plomp water, zo’n 40 millimeter.’

De straten van Veendam waren voor even veranderd in rivieren.

Kille dag

Daarbij was het ook ronduit kil voor de tijd van het jaar. Zowel op het officiële KNMI-weerstation in Lauwersoog als in Nieuw-Beerta stokte de maximumtemperatuur op 12,9 graden. Daarmee was het in onze provincie de koudste 10 juni, sinds het begin van de metingen in 1901. ‘Daar word je niet blij van’, zegt Boer. ’20 graden is op dit moment ver weg.’

Het wordt iets beter

Het dieptepunt lijkt wel achter de rug. ‘Vandaag zit er iets verbetering in. Er komt zon, maar verspreid over de provincie ook buien.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal